Gemeente Rotterdam

PERSBERICHT

Eigen oplaadpunt elektrische auto voor Rotterdammers Stad vergoedt oplaadpunten op eigen terrein

Rotterdam, 22 september 2010 - Rotterdammers met een elektrische auto krijgen een vergoeding van de gemeente voor een oplaadpunt op eigen terrein én een eenmalige vergoeding voor het jaarlijkse groene stroomverbruik van die auto. Dat heeft wethouder Van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) vandaag bekend gemaakt tijdens Ecomobiel 2010, de vakbeurs voor groene mobiliteit. Met de regeling wil Rotterdam meer mensen in een elektrische auto krijgen.

Elektrische auto's zijn schoner, stiller en veroorzaken minder CO2-uitstoot dankzij gebruik van groene stroom. De subsidie is onderdeel van het programma Stroomstoot en werd door wethouder Van Huffelen gepresenteerd tijdens het congres van de Ecomobiel 2010 in de Rotterdamse Van Nelle Ontwerpfabriek. Ook mensen die al een elektrische auto hebben, kunnen van de regeling gebruik maken.

1000 elektrische voertuigen
Met Stroomstoot stimuleert de gemeente het elektrisch vervoer in de stad. Het College wil dat eind 2014 minimaal 1000 elektrische voertuigen in de Maasstad rijden. Met de subsidieregeling wil de gemeente eigenaren van een elektrisch voertuig tegemoet komen door de kosten van de oplaadvoorziening te vergoeden. Zowel Rotterdammers als bedrijven binnen de gemeentegrenzen kunnen hier gebruik van maken (bedrijven tot 5 aansluitingen per aanvraag).

Voordelen oplaadpunt eigen grond
De accu van elektrische auto's moeten worden opgeladen aan een oplaadpunt. Er zijn meerdere redenen waarom een oplaadpunt op eigen terrein (op de eigen oprit, in een carport of garage) aantrekkelijk is. Zo heeft de eigenaar gegarandeerd toegang tot het oplaadpunt, is de aanleg van de oplaadfaciliteit voordeliger en het risico op vandalisme of beschadiging van het oplaadpunt is laag. Daarnaast wordt op deze manier optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare parkeerplaatsen op eigen terrein.

Geld voor aanschaf
Inwoners en bedrijven in Rotterdam kunnen de subsidie voor het oplaadpunt aanvragen bij de gemeente. Ze krijgen de kosten van de aanleg vergoed tot een maximum van 1000 euro (in principe voldoende om een oplaadpunt voor aan te leggen). Na een jaar vergoedt de gemeente tevens 450 euro voor het groene stroomverbruik van het oplaadpunt.

Vervolgstap
Er komt nog een regeling voor geïnteresseerden die geen parkeerplaats op eigen terrein hebben. Denk daarbij aan oplaadpunten in gemeentelijke parkeergarages of elders in de openbare ruimte.

Stroomstoot
De gemeente Rotterdam wil met het programma Stroomstoot de introductie van elektrische voertuigen in de stad versnellen. Elektrisch vervoer zorgt voor een schonere lucht en minder verkeerslawaai. Als er gebruik wordt gemaakt van groene stroom, levert het bovendien een aanzienlijke bijdrage aan de doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative: halvering van de Rotterdamse CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990. Stroomstoot komt voort uit de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit. Zie ook www.rotterdam.nl/stroomstoot

Rotterdam Climate Initiative
Het Rotterdam Climate Initiative (RCI) richt zich op 50% CO2-reductie en 100% klimaatbestendigheid in 2025. Het RCI is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, de koepelorganisatie van de Rotterdamse industrie. Als daadkrachtige en innovatieve klimaatstad neemt Rotterdam haar verantwoordelijkheid voor de toekomst. Door zowel de oorzaken als de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, werkt Rotterdam voortvarend aan het totale klimaatdossier en is door deze unieke aanpak een inspirerend voorbeeld voor anderen. De ambities en resultaten op het gebied van klimaat, energie en water dragen bij aan een duurzame, aantrekkelijke en economisch sterke stad.

Wie belangstelling heeft voor de subsidie kan kijken op www.rotterdam.nl/stroomstoot.



Gemeente Rotterdam