Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gemeentefinanciën staan onder druk: hoe erg is het nu?

Najaarsbijeenkomst gemeentefinanciën FAMO op 1 oktober 2010

Afgelopen vrijdag 17 september heeft de FAMO haar jaarcongres gehouden. Laat de overheid minder verantwoordelijkheid voor van alles en nog wat op zich nemen. Ga uit van de kracht en zelfredzaamheid van burgers. Maak daarbij gebruik van sociale media. En coach daartoe je medewerkers op een positieve manier. Realiseer op deze wijze bezuinigingen en versterk daarmee de samenleving. Dat was het centrale thema van het jaarcongres.

Maar, hoe groot is de noodzaak om te bezuinigen? Dat kwam aan bod in de ingelaste special over de gemeentefinanciën. Hoeveel en in welk tempo precies bezuinigd moet worden door gemeenten is nog steeds ongewis. Er zijn verschillende benaderingen mogelijk, met ieder weer verschillende opties en gevolgen. Dat komt in de berichtgevingen helaas minder naar voren. Maar één ding is wel duidelijk: we zullen de komende jaren fors moeten bezuinigen!

Gijs Oskam (VNG) en Bruno Steiner (zelfstandig onderzoeker) gingen tijdens de special in op de berichtgevingen de afgelopen periode. Deze lijkt tendentieus en oppervlakkig. Duidelijk werd dat de aangekondigde rijksbezuiningen op verschillende manieren kunnen ingrijpen op het gemeentefonds. Ook kunnen vraagtekens gezet worden bij de methodiek, die de commissie Kalden heeft gehanteerd, en bij de conclusies, die de werkgroep heroverweging daaraan verbonden heeft. Te weinig wordt rekening gehouden met de eigenheid van gemeenten en de verschillen in problematiek per gemeente. Dat is ook bij de berichtgeving over de Overige Eigen Middelen (OEM) het geval. Zo wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met effecten door ontwikkelingen in grondprijzen en woningbouw.

Op 1 oktober 2010 wordt het thema van de gemeentefinanciën verder uitgewerkt in de Najaarsbijeenkomst gemeentefinanciën georganiseerd door de FAMO. Wat zijn de laatste ontwikkelingen over de omvang van het gemeentefonds? Wat zijn de 'overige eigen middelen' van gemeenten, hoe worden die bepaald en welke invloed hebben die op de omvang van het gemeentefonds? Wordt de normeringssystematiek in 2012 hersteld en op welke wijze? Dat zijn de vragen die aan de orde komen. Vragen die belicht worden vanuit de praktijk bij gemeenten en die toegelicht worden o.a. door medewerkers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De Najaarsbijeenkomst levert daarmee de meest actuele en volledige informatie voor gemeenten over de uitkering gemeentefonds.

De Najaarsbijeenkomst Gemeentefinanciën is op vrijdag 1 oktober 2010 van 9.30 uur tot 13.30 uur te Utrecht. De bijeenkomst is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Voor nadere informatie, zie de website van de FAMO: www.famo.org

Aanvullende informatie over de Federatie van Algemene Middelenmanagers bij de Overheid (FAMO)

De FAMO is een vereniging van algemene middelenmanagers bij decentrale overheden. Decentrale overheden zijn o.a. provincies, (deel)gemeenten, waterschappen, politieorganisaties, gemeenschappelijke regelingen. Onder algemene middelenmanagers verstaat de FAMO alle leidinggevenden, beleidsmedewerkers en consulenten die een functie bekleden op het gebied van informatiebeleid, hrm en organisatie, financiën, belastingen, administratie en control.

De FAMO is een actieve vereniging. Doelstelling is de leden te voorzien in kennis en hen in de gelegenheid te stellen contacten te hebben met vakbroeders, ter ondersteuning van hun advies- c.q. beslisfunctie. Hiertoe organiseren de drie vakgroepen van de FAMO (Financiën&Control, HRM&Organisatie, Informatiebeleid) door het jaar vele bijeenkomsten over actuele thema's op de verschillende vakgebieden. En jaarlijks organiseert de FAMO haar Jaarcongres.