Ingezonden persbericht


Persbericht

Coniferenkweker Cornelis Bremmer wint ballonvaart `Duurzame aanpak boomteelt'

Culemborg, 21 september 2010 Op 17 september vond de open dag plaats van de Proeftuin van Holland in Boskoop. De dag was met zo'n 90 deelnemers goed bezocht. Er was ruim aandacht voor duurzaamheid. Ook het project `Duurzaam telen, begint bij jou' kwam aan bod. Deelnemers konden meedoen aan een prijsvraag over goede, effectieve gewasbeschermingsmethoden in de boomteelt, de Good Practices. De winnaar is coniferenkweker Cornelis Bremmer uit Waddinxveen.

Ballonvaart Tijdens de open dag konden boomkwekers een prijsvraag invullen met vragen over diverse duurzame gewasbeschermingsmaatregelen zoals het inzetten van roofmijten tegen spint, het gebruik van driftarme doppen en een juiste middelenkeuze. De prijs werd gewonnen door Cornelis Bremmer van Bremmer Boomkwekerijen uit Waddinxveen. Hij had alle antwoorden goed en gaat samen met zijn vrouw een ballonvaart te maken boven Greenport Regio Boskoop om de duurzame maatregelen in de boomkwekerij vanuit de lucht te bekijken. Kennis en Innovatie-impuls We moeten werken aan kennisuitwisseling en innovaties om te zorgen dat Greenport Regio Boskoop een sterke positie blijft behouden." Met deze woorden opende voorzitter Kees van Velzen vrijdag 17 september de open middag op de Proeftuin van Holland in Boskoop. De aanwezigen kregen vervolgens een rondleiding langs de verschillende proeven die DLV Plant en WUR-PPO uitvoeren en uitleg over het project `Kennis en Innovatie Impuls'.

Tijdens de rondgang konden bezoekers de resultaten bekijken van diverse gewasbeschermingsproeven. Zo voeren DLV Plant en WUR-PPO onder andere onderzoek uit naar een effectieve bestrijding van Cylindrocladium in Buxus en trips in rozen. Daarnaast was er veel belangstelling voor het sortimentsonderzoek waarbij WURPPO momenteel werkt aan een verbetering van het sortiment van Aucuba, Buddleja en Potentilla. Tijdens de middag werd ook een forumdiscussie gehouden over de baggerproblematiek in de regio Boskoop. De discussie was onderdeel van het samenwerkingsproject Kennis & Inovatie Impuls. De aanwezige boomkwekers werden uitgedaagd om innovatieve oplossingen voor de baggerproblematiek te bedenken. www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl De website van de campagne biedt informatie en nieuws over de Good Practices in de boomteelt, over spotlighttelers en over bijeenkomsten of demonstratiedagen waar Good Practices te zien zijn. CLM, DLV Plant, Projecten LTO Noord, ZLTO, Arvalis en GBE communicatie voeren deze campagne uit in opdracht van het ministerie van LNV.