Ingezonden persbericht


Ontvangershuis speciaal geopend voor 2.500 scholieren CulMo programma tijdens verbouwing t/m kerst 2010 volgeboekt

Het Drents Museum, dat nu tijdelijk voor een grote verbouwing is gesloten, opent speciaal voor basisschoolleerlingen tot en met de kerst van 2010 de deuren van het Ontvangershuis. Hier krijgen 2.500 kinderen vier ochtenden in de week speciale archeologie- en geschiedenis programma's aangeboden voordat zij naar het voortgezet onderwijs gaan. Een unieke kans voor leerlingen van groep 7 om nog een exclusieve ontmoeting met het meisje van Yde bij te wonen. Groep 8 krijgt een rondleiding van een historisch figuur door de stijlkamers. Basisscholen konden zich vanaf juni 2010 aanmelden. Het CulMo programma is wegens succes al volgeboekt en is onlangs van start gegaan.

Programma CulMo in het Ontvangershuis

Het CulMo project is bestemd voor leerlingen van het basisonderwijs. Het project Culturele Mobiliteit (CulMo) maakt onderdeel uit van Kunst, Cultuur en Drenthe. De provincie Drenthe stelt hiervoor bussen beschikbaar die kinderen van het primair en voortgezet onderwijs naar grote kunst- of erfgoedinstelling in Drenthe brengen. Groep 7 wordt ontvangen in een sterk verkleinde OntdekkingsKamer in het Ontvangershuis. Dit betekent echter niet dat er minder leuke activiteiten gedaan kunnen worden. Integendeel. Hier kunnen ze een educatief programma volgen met 'Het meisje van Yde' in de hoofdrol. Na dit programma mogen de kinderen zich verkleden zoals vroeger en luisteren naar spannende en interessante verhalen van de prehistorie tot aan de middeleeuwen. Groep 8 krijgt een historische ontmoeting met een personage die de kinderen wegwijs maakt in de verschillende stijlkamers. In de kelders van het Drents Archief wordt 'Operatie Sigismund' uitgevoerd waar de kinderen als echte speurneuzen aan de slag gaan en aanwijzingen en bronnen zoeken in het Drents Archief.

Verbouwing Drents Museum
Het Drents Museum is tot en met het najaar van 2011 tijdelijk gesloten vanwege de herinrichting van het huidige gebouw en de bouw van een nieuwe tentoonstellingsvleugel. De internationaal vermaarde architect Erick van Egeraat heeft in opdracht van de provincie Drenthe de tentoonstellingsvleugel ontworpen. Bij de heropening krijgt het Drents Museum ook een nieuw ingericht interactief kindermuseum voor kinderen t/m 12 jaar. In het voorjaar van 2011 is het nieuwe educatieve programma bekend en kunnen de basisscholen zich weer aanmelden. Voor meer informatie over de bouw of andere onderwerpen: zie www.drentsmuseum.nl.

//////////////////

Bijlage: Foto van de historische ontmoeting voor groep 8. Foto: Jolanda Schachtschabel.


Ingezonden persbericht