Ingezonden persbericht


Maria Sibylla Merian in Suriname

Theater over twee bijzondere vrouwen in de 17e eeuw

Op 22 september 2010 gaat de voorstelling Wilde Wespen & Verboden Vruchten voor het eerst spelen in de Hortus Botanicus in Leiden. Deze multimediavoorstelling over de zeventiende-eeuwse natuurvorster en kunstenares Maria Sybilla Merian ging in oktober 2008 in première in Paramaribo, Suriname. Karen Eve Johnson is verantwoordelijk voor het idee, de tekst en de regie. De Nederlandse vertaling van het stuk is gemaakt door Matin van Veldhuizen. Katrien van Beurden en Esther Drenthe spelen Merian en haar slavin. Op 28 augustus is reeds twee keer een voorproef van de voorstelling te zien op de UITmarkt in Amsterdam. Na de première speelt Wilde Wespen & Verboden Vruchten ook nog in Utrecht en Amsterdam.

Wilde Wespen en Verboden Vruchten is gebaseerd op het boek De Veranderingen der Surinaamse Insecten en het leven van Maria Sibylla Merian. Haar fascinerende en wonderbaarlijke tekeningen zijn voor het toneelstuk verwerkt tot animaties die zo het natuurlijk decor vormen voor het verhaal van Jacoba en Sibylla. De sensuele schoonheid van een bloeiende bananenplant -- een spin die het bloed zuigt uit een pasgeboren vogeltje - een leger van mieren dat alles vernietigt - een verleidelijke, maar dodelijke vrucht. Beelden die hand in hand samen gaan met de boeiende levensverhalen van twee bijzondere vrouwen in een exotisch land.

Suriname, 1699. Twee vrouwen ontmoeten elkaar. Sibylla, natuurwetenschapper en kunstenaar uit Europa, hongerig naar kennis over het leven van planten en insecten die ze wil schilderen, en Jacoba, slavin, weggehaald uit Afrika en bekend met de geheimen van het oerwoud. Net als de insecten en dieren om zich heen moeten zij zich aanpassen om te overleven in een harde, gevaarlijke, maar ook prachtige wereld. Door hun nauwe samenwerking ontstaat er een intieme band.

Wilde Wespen & Verboden Vruchten is, na de voorproef op de UITmarkt, als eerste te zien op 22 tot en met 25 september 2010 in de Hortus Botanicus in Leiden. Hierna speelt hij nog in de stadsschouwburg in Utrecht en vier keer op verschillende locaties in Amsterdam.

Wilde Wespen & Verboden Vruchten speelt:


· 28 augustus: UITmarkt, de Balie - Amsterdam (VOORPROEF)


· 22, 23, 24, 25 september: Hortus Botanicus - Leiden


· 1 november: Stadsschouwburg, Blauwe Zaal - Utrecht,


· 11 november: Tropentheater - Amsterdam


· 13 november: Black Magic Woman Festival, Bijlmer Parktheater - Amsterdam


· 16 en 18 november: Bijlmer Parktheater - Amsterdam

www.wildewespen.nl