ITGA: World Health Organization schuift bureaucratische blunder af en slaat deur dicht voor 30 miljoen boeren

LISSABON, Portugal--(BUSINESS WIRE)-- 20100922 --

De International Tobacco Growers Association (ITGA), die meer dan 30 miljoen tabaksplanters in de hele wereld vertegenwoordigt, heeft een vernietigende aanval gedaan op de World Health Organization (WHO). De ITGA beschuldigt de organisatie ervan niet in de werkelijkheid te staan en de dringende verzoeken van de tabaksplanters in sommige van de meest kwetsbare delen ter wereld volledig te negeren.

De woede van de ITGA is gericht tegen de beslissing van de WHO om definitieve richtlijnen te presenteren om te worden aangenomen door de 171 lidstaten van de Framework Convention on Tobacco Control (FCTC, kaderconventie voor bestrijding van het tabakgebruik). Deze vindt plaats op een bijeenkomst in Uruguay in november 2010. Ook heeft de WHO onlangs geen gehoor gegeven aan het verzoek van de ITGA om deze bijeenkomst bij te wonen.

De richtlijnen voor artikelen 9 en 10 van de FCTC zouden het gebruik van andere ingrediёnten dan tabak in de sigarettenproductie verbieden. Deze bestanddelen zijn noodzakelijk voor het fabriceren van gemengde tabaksproducten, hoofdzakelijk samengesteld uit Burley en Oriental tabak. Meer dan de helft van de gerookte sigaretten in de wereld buiten China bestaat uit deze tabakssoorten. Zonder deze ingrediёnten zouden de planters van Burley en Oriental de vraag naar hun producten zien verdwijnen. De aanbevelingen voor artikelen 17 en 18 zijn bedoeld om leefbare productiealternatieven te leveren voor tabaksplantages, maar slagen er niet in economisch haalbare opties voor de tabaksplanters te vinden. Het voorstel loopt gevaar de kostwinning van planters te decimeren, waarbij miljoenen tot een leven van armoede worden gedwongen. Hierdoor zouden de economieёn van veel landen in ontwikkeling worden lamgelegd - en het zijn juist deze landen waarvoor de WHO fondsen ondersteuning ontvangt.

“Je kunt je afvragen of de personen die deze richtlijnen hebben opgesteld, begrijpen waar ze mee bezig zijn,” zegt Antonio Abrunhosa, CEO van de ITGA. “De ene minuut komen ze je vertellen dat alle sigaretten, met of zonder ingrediёnten, op dezelfde wijze schadelijk zijn; en dan zeggen ze weer dat ze een verbod gaan stellen op maar één variёteit, en niet op een ander. Hoe kan dit nu helpen dat mensen met roken gaan stoppen? Het enige wat zij hiermee bereiken, is dat de economieёn van landen die van de export van tabak afhankelijk zijn, in elkaar zullen storten, samen met miljoenen planters en werkers wier levensonderhoud van de tabaksplantage afhangt.”

In een controversiёle stelling heeft de WHO beslist tabaksplanters buiten het vraagproces rondom deze en andere richtlijnen van de FCTC te houden, door te beweren dat zij de ontwikkeling hiervan in de weg zouden staan. Maar deze zet schijnt tegenstrijdig te zijn aan het voortgangsrapport van de FCTC voor artikelen 17 en 18. Hier luidt namelijk één van de richtlijngevende principes “Tabaksplanters en werkers moeten bij iedere etappe van de beleidsontwikkeling en tenuitvoerlegging betrokken zijn."

“In de wereld kan er geen beter voorbeeld dan dit bestaan, namelijk dat een handvol bureaucraten het lot van miljoenen planters en werkers bestempelen, zonder ook maar naar één van hen te luisteren of hen een alternatief levensonderhoud te bieden,” zegt Abrunhosa. “Er is vooruitgang geboekt met de diversificatie van gewassen, maar zaken kunnen niet van de ene dag op de andere veranderen. Deze mensen zouden in het vliegtuig moeten stappen naar Malawi om daar aan 700.000 families uit te leggen dat zij besloten hebben om hen aardappelen te laten verbouwen in plaats van tabak. Laat hen maar eens zien hoe de reactie daar op zou zijn.”

De ITGA heeft een verzoek ingediend om planters in de hele wereld een document te laten tekenen waarin een beroep wordt gedaan op regeringen om de voorstellen voor artikelen 9, 10, 17 en 18 te verwerpen. “De resultaten van dit verzoekschrift zullen eind oktober worden gepubliceerd op onze jaarlijkse vergadering in Kentucky,” zegt Roger Quarles, president van ITGA. “Onze doelstelling is een heel duidelijke boodschap aan de wereld te sturen waarin wij stellen dat deze richtlijnen niets anders dan bureaucratische rommel zijn, waardoor de mensen die hierop stemmen de laan in zullen worden gestuurd.”

En er beginnen opwekkende tekenen de kop op te steken voor de planters. In een ongeёvenaarde stap vorige week heeft de Gemeenschappelijke Markt van Oost- en Zuidelijk Afrika (COMESA) er bij haar 19 lidstaten op aangedrongen tegen artikelen 9 & 10 te stemmen, waarbij ook de WHO werd aangemaand de juiste adviesmechanismen in te zetten opdat alle belanghebbers die hierdoor zijn aangetast, kunnen deelnemen aan de verdere ontwikkeling van de FCTC-richtlijnen.

Over de voorstellen van de WHO

De kaderconventie voor bestrijding van tabakgebruik (FCTC) is het eerste verdrag waarover onderhandeld wordt onder auspiciёn van de WHO.

Artikel 9 van de FCTC heeft als doelstelling de inhoud van tabaksproducten te reguleren, d.w.z. dat de inhoud en emissies van tabak getest en gemeten worden. Artikel 10 van de FCTC is gericht op het reguleren van de onthullingen van tabaksproducten, d.w.z. de onthulling van de inhoud en emissie van tabaksproducten. Een werkgroep onder leiding van Canada, Noorwegen en de Europese Unie, heeft gedetailleerde richtlijnen ontwikkeld voor artikelen 9 en 10, die door de landen opgevolgd moeten worden bij het implementeren van de nationale wetgeving. In de meest recente versie van de opgestelde richtlijnen wordt een verbod op het gebruik van ingrediёnten in tabaksproducten aanbevolen.

Artikelen 17 en 18 van de FCTC behandelen de economisch duurzame alternatieven voor de tabaksplantages. Op de 4de Conferentie van de Partijen zullen de meest recente aanbevelingen worden besproken. Hierin wordt verklaard dat “Partijen, in samenwerking met de relevante nationale, regionale en internationale organisaties niet zouden moeten investeren in de productie en/of promotie van de tabaksproductie [en] ook geleidelijk aan de zone aan tabak verminderen...”

De ondergetekenden van de FCTC zullen de richtlijnen met betrekking tot artikelen 9 en 10 bespreken en aan stemming onderwerpen. Over artikelen 17 en 18 zal het debat worden geopend op de 4de Conferentie van de Partijen die in november 2010 in Uruguay plaats vindt.

Over de ITGA

De ITGA is een instelling zonder winstoogmerk opgericht in 1984 met de doelstelling de zaak van miljoenen tabaksplanters voor te leggen. ITGA streeft ernaar een sterke collectieve stem te geven, zowel op internationale als internationale schaal, om de veiligheid op lange termijn van de tabaksmarkten te verzekeren. De leden hiervan zijn tabaksplanters uit 26 landen die 85 procent van de tabaksproductie in de wereld vertegenwoordigen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Voor nadere mediavragen, neem svp contact op met:
De heer Antonio Abrunhosa
(Chief Executive)
International Tobacco Growers' Association
Av. Gen. Humberto Delgado, n.º 30 - A, 1º dtº
6000-081 Castelo Branco, Portugal
Tel.: + 351 272 325 901
Fax: + 351 272 325 906

Email: itga@tobaccoleaf.org