Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 20 april 2010

ANNEKE BLOK GAST VAN HET JAAR OP 30e NEDERLANDS FILM FESTIVAL

Het 30e Nederlands Film Festival zet dit jaar actrice Anneke Blok in de schijnwerpers als Gast van het Jaar. Met een uitgebreid programma brengt het festival een eerbetoon aan deze actrice die een breed oeuvre heeft opgebouwd van opvallende rollen in zowel Nederlandse toneel-, als film- en televisieproducties.

Anneke Blok over haar rol als eregast:

"Wat ik voelde op het moment dat ik gevraagd werd om Gast van het Jaar te worden, is vergelijkbaar met het gevoel dat ik had toen er een fantastisch filmscript in de bus lag met de vraag om die ene mooie rol te spelen en dat alles zonder screentest: verrast, vereerd en wat een mazzel!"

Anneke Blok is van 1988 tot 2009 verbonden geweest aan de Trust/Theatercompagnie. Daarnaast is ze te zien in meer dan 25 films waaronder UW MENING GRAAG (Heddy Honigmann, 1989), KRACHT (Frouke Fokkema, 1990), FAMILIE (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2001), ZUS & ZO (Paula van der Oest, 2002), HET PAARD VAN SINTERKLAAS (Mischa Kamp, 2005), ALLES IS LIEFDE (Joram Lürsen, 2007), TIRAMISU (Paula van der Oest, 2008), OORLOGSWINTER (Martin Koolhoven, 2008), ALLES STROOMT (Danyael Sugawara, 2009) en COACH (Joram Lürsen, 2009).

Anneke Blok is tweemaal bekroond met de Grote Prijs van de Nederlandse Film, het Gouden Kalf. In 1989 werd zij onderscheiden met het Gouden Kalf (speciale juryprijs) voor haar rol in UW MENING GRAAG van Heddy Honigmann en in 2008 kreeg zij het Gouden Kalf voor haar acteerprestatie in TIRAMISU van Paula van der Oest.

"De manier waarop deze actrice de emoties van haar personage weet te doseren duidt op een uitzonderlijk acteertalent. Door het prachtige spel wordt haar personage een echt mens, die de invloeden van pijn, paniek, vreugde en geluk de baas probeert te blijven en dat maakt haar tot een werkelijk groot actrice." (Juryrapport Gouden Kalf, 2008)

Anneke Blok is tijdens het festival aanwezig bij de vertoningen van haar films, ze neemt deel aan vele evenementen van het filmfestival en is regelmatig te gast in de Talkshow. Het 30e Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2010.

Zie ook: www.filmfestival.nl en www.filmfestival.nl/gastvanhetjaar

EINDE PERSBERICHT