Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Workshops ' omgaan met hangjongeren'

30 augustus 2010

Hangjongeren kunnen voor flinke overlast zorgen. Hen simpelweg aanspreken op storend gedrag heeft vaak niet het gewenste effect. Of u durft het niet. Daarom organiseert stadsdeel Centrum workshops om te leren hoe u hier het best mee om kunt gaan. Deze zijn gratis.

Na de succesvolle eerdere edities organiseert stadsdeel Centrum in september en oktober wederom vijf workshops `Omgaan met hangjongeren'. Er blijkt grote behoefte te bestaan aan tips om beter te kunnen reageren op of om te gaan met jongeren die zich op de een of andere manier vervelend gedragen en vaak in groepjes bij elkaar hangen.

Herkenbaar?

Stel, er staan drie jongeren in uw portiek, voor de vijfde dag op rij, een joint te draaien. U vindt het onprettig dat deze jongens uw deur blokkeren, maar ook de stank van de joint geeft overlast. U wilt ze wel aanspreken maar durft dit niet. Of: er zitten zes jongeren op de bankjes aan het water voor uw huis, met harde muziek uit hun telefoons. U hebt ze meerdere malen gevraagd of het zachter kan, maar ze luisteren nooit en worden alleen maar boos. Of: 's ochtends vroeg treft u voor de zoveelste keer rotzooi aan op de speelplek voor uw huis: bierblikjes, zakken chips, peuken, etc. U weet dat er wel eens jongeren zijn en vermoedt dat de troep van hen komt, maar u weet niet hoe u de jongeren kunt aanspreken omdat u bang bent uitgescholden te worden, of erger nog, te worden bedreigd. Zomaar drie voorbeelden van situaties zoals zich die rond hangjongeren kunnen voordoen. Zijn deze situaties voor u enigszins herkenbaar? U bent helaas niet de enige.

Straatcultuur

Een van de moeilijkste opgaven voor burgers, maar ook voor politie, toezichthouders en docenten is het corrigeren van jongeren die zich de zogeheten `straatcultuur' hebben eigen gemaakt. Het leven van deze jongeren speelt zich voor een groot deel op straat af, en men verkeert voortdurend in het bijzijn van een vaste groep. Vaak reageren deze jongeren anders dan we verwachten. Als iemand ze wil corrigeren, staan ze meteen op scherp; ook geven ze niet toe dat ze iets hebben misdaan. Cursusleider Hans Kaldenbach schreef verschillende boeken over deze straatcultuur en organiseerde vervolgens workshops rond deze voor veel mensen lastige kwestie.

Workshops

Een workshop duurt één avond. Tijdens deze bijeenkomst leren buurtbewoners hoe ze vat krijgen op jongeren met typisch straatcultuurgedrag. De praktijk staat daarbij voorop. Een acteur speelt op aanwijzen van buurtbewoners verschillende situaties na. Hans Kaldenbach illustreert hoe straatjongeren het effectiefst kunnen worden aangesproken. Want mogelijkheden om de situatie te verbeteren zijn er wel degelijk. Een deelneemster aan een van de workshops van vorig jaar: "Wat me opviel is dat we bijna allemaal denken dat je niks kunt zeggen tegen zulke jongens op straat. In de workshop heb ik geleerd dat dat wel kan, en hoe dat dan moet. Ik vind het best eng, groepen jongens, maar ik voel me sinds die avond veiliger en ben niet meer zo bang voor een nare reactie op straat."

Wegens succes verlengd

Wegens het succes van de eerder gehouden workshops geeft stadsdeel Centrum wederom bewoners de gelegenheid om aan de avonden deel te nemen. De workshops zijn geheel gratis! Zegt het dus voort aan vrienden en kennissen in stadsdeel Centrum. Meld u dus snel aan (zie onder), want vol is vol! Mensen van buiten het stadsdeel komen op de reservelijst.

Overlast? Meld het!

Meldingen van overlast en grensoverschrijdend gedrag door groepen kunnen overigens altijd worden doorgegeven aan de politie via tel. 0900 8844. Ook kunt u bellen met het Meldpunt Zorg en Overlast van stadsdeel Centrum, tel. 020 552 4442 (tijdens kantooruren).
* Woensdag 22 september, 20:00 uur,
Wijkcentrum Jordaan, Eerste Laurierdwarsstraat 6 (aanmelden via tel. 020 623 7272 of per mail: rob@jordaangoudenreael.nl

* Dinsdag 28 september, 20:00 uur,
Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1
(aanmelden via tel. 020 622 3808 of per mail:
* Donderdag 30 september, 20:00 uur, Straat en Dijk, Haarlemmerstraat 132-136
aanmelden via tel. 020 623 7272 of per
mail:rob@jordaangoudenreael.nl

* Woensdag 6 oktober, 20:00 uur,
De Boomsspijker, Recht Boomssloot 52
aanmelden via tel. 020 626 4002 of per mail: k.venema@ijsterk.nl
* Maandag 11 oktober, 20:00 uur,
Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1
aanmelden via tel. 020 622 3808 of per mail: wijkcentrum@wcob.nl
---