Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Utrecht, 7 september 2010

NEDERLANDS FILM FESTIVAL PRESENTEERT FESTIVALPROGRAMMA 2010

Vandaag heeft Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival, in het Ketelhuis in Amsterdam een persconferentie gegeven over de aankomende editie van het 30ste Nederlands Film Festival. Zij heeft hierin de highlights gepresenteerd van het programma voor 2010 en een aantal nieuwsfeiten bekendgemaakt zoals de toekenning van het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs, de nominaties voor de Filmprijs van de stad Utrecht, de spreker voor de Variety Cinema Militans Lecture en de presentatie van het online NFF Filmarchief met dertig jaar NFF-geschiedenis.

Nederlands Film Festival 2010: Vier de Nederlandse film

Gouden Kalf voor de Cultuurprijs naar Rolf Orthel
Producent en regisseur Rolf Orthel wordt tijdens de Openingsavond van het 30ste Nederlands Film Festival op woensdag 22 september geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2010. Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

Nominaties Filmprijs van de stad Utrecht bekend
De nominaties zijn bekend voor de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival: Daan Bakker voor Kort! - BUKOWSKI, Moon Blaisse voor MISSCHIEN LATER en Allard Westenbrink voor VLOTTER. De jury bestaat uit Sonja de Leeuw, professor Film en Televisie aan de Universiteit van Utrecht, en de filmmakers Mahmoud Al Massad en André van Duren. Op de Openingsavond van het Nederlands Film Festival op 22 september 2010 wordt de winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht bekendgemaakt.

NFF Filmarchief online met dertig jaar NFF-geschiedenis Het Nederlands Film Festival presenteert vanaf vandaag dertig jaar festivalgeschiedenis met het online NFF Filmarchief. Achter de schermen is twee jaar lang gewerkt om de informatie van álle films die ooit op het NFF zijn vertoond digitaal te ontsluiten. Het NFF Filmarchief bevat nu geactualiseerde beschrijvingen en credits van meer dan 8600 filmtitels. Filmliefhebbers lopen de kans om letterlijk ogen te kort te komen, want het NFF Filmarchief herbergt maar liefst 14.000 scènefoto's en daarnaast tal van trailers.

Christine Vachon gastspreker Variety Cinema Militans Lecture Christine Vachon, producent van onder andere HAPPINESS (1998) BOYS DON'T CRY (1999) en FAR FROM HEAVEN (2002) geeft dit jaar de Variety Cinema Militans Lecture. De lezing wordt gehouden op zondag 26 september om 16.00 uur in het Academiegebouw, Unie van Utrecht zaal, Domplein 29 in Utrecht. Jaarlijks wordt de lezing georganiseerd in het kader van de Holland Film Meeting, het internationale programma van het Nederlands Film Festival.

Bekijk het volledige festivalprogramma vanaf woensdag 8 september op www.filmfestival.nl of in de Festival Special als bijlage bij de Volkskrant van donderdag 9 september.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2010. http://www.filmfestival.nl/Assets/Uploads/Documents/Pers/LIJN_N



Ingezonden persbericht