Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NIEUWE LADING #5
22 sept t/m 30 okt

NATURE, MATERIALS AND ARCHITECTURE
Hoe kunnen wij leren van de vernuftige oplossingen van andere organismen en hierin oplossingen vinden voor onze ontwerp- problemen?

De tentoonstelling Nieuwe Lading is de vijfde in een reeks overzichtstentoonstellingen waarin jonge en ambitieuze ontwerpers hun visie op het vak presenteren. Voorgaande jaren was de beurt aan de architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en interieurarchitecten. In deze editie staat innovatie in materiaalgebruik, -toepassingen en -techniek centraal. Een generatie materialen die eeen steeds belangrijkere rol zullen vervullen in het bouwen aan de toekomst: duurzaam, Cradle to Cradle en biomimicry (inspiratie uit de natuur).

Materialen zijn letterlijk de bouwstenen van onze leefomgeving. Onze hele gebouwde omgeving kan onder invloed van nieuwe materialen veranderen.

Onder begeleiding van curator Els Zijlstra, architect en directeur Materia, is het programma 'Nature, Materials and Architecture' samengesteld binnen Nieuwe Lading. Het programma draagt bij aan het vinden van nieuwe toepassingen en oplossingen in materiaalgebruik voor een duurzame toekomst.

Het programma vindt plaats in het kader van de Dutch Design Double, een maandlange ode aan creativiteit, innovatie, fashion en design in Nederland.

Beton met olifantengras, superisolerend glas, nanogel, bio-resins, kunststof van gerecycled kauwgom, flexibele folies met zonnecellen, huizen van papier, beton gemaakt door bacteriën.... Wat deze materialen met elkaar gemeen hhebben is dat zij allemaal op de een of andere manier met duurzaamheid te maken hebben. De tentoonstelling toont honderd materiaalsamples uit de collectie innovatieve en vooral duurzame materialen van Materia.

LEZING
do 23 sept

Els Zijlstra toont opmerkelijke voorbeelden over bijzondere materialen, structuren in de natuur, de betekenis van materialen en design voor ons als mens - zowel biologisch, psychisch als cultureel - en; hoe intelligent materiaalgebruik een toegevoegde waarde kan brengen in het ontwerp.

Masterclass bedoeld voor vakgenoten.
Bent u zich als ontwerper bewust van de mogelijkheden van het gebruik van de Nieuwe Lading materialen? In de Masterclass wordt u uitgedaagd uw ontwerpprincipes los te laten en vanuit samples van duurzame materialen tot een ontwerp te komen.

INFORMATIE
Lezing
Locatie
Entree

Masterclass
Locatie
Entree

23 september 2010, 19:30-21:30 uur
Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht. ¤ 77,50 (VRIENDEN VAN AORTA, CJP EN 65+PAS: ¤ 6,00), Van te voren reserveren wordt aanbevolen. U kunt zich opgeven via tours@aorta.nu maar ook telefonisch of aan de balie. 07 oktober 2010, 14:00-17:00 uur
Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, 3512 JP Utrecht. ¤ 60 (STUDENTEN ¤ 20,00) - 2 PBO-uren
Van te voren reserveren wordt aanbevolen. U kunt zich opgeven via tours@aorta.nu maar ook telefonisch of aan de balie.