Ingezonden persbericht


PRESS RELEASE
13/9/2010

V2_Instituut voor de instabiele media

Intimacy Black: E-couture door Anouk Wipprecht en Daan Roosegaarde

"Intimacy Black", ontworpen door Anouk Wipprecht, is het tweede ontwerp uit de Intimacy reeks, geproduceerd in samenwerking met Studio Roosegaarde en V2_Lab. De interactieve jurken zullen vanaf 22 september te bewonderen zijn in het Centraal Museum in Utrecht. http://www.v2.nl/archive/works/intimacy-black

Het lijkt iets uit een science fiction verhaal: jurken die niet alleen veranderen in transparantie, maar ook nog eens reageren op de nabijheid van mensen. De "Intimacy serie" is een wearable technology project op het snijvlak van mode en elektronische kunst van Studio Roosegaarde en V2_Lab waarbinnen technokunstenaar Daan Roosegaarde en modeontwerpster Anouk Wipprecht de relatie tussen technologie en het lichaam onderzoeken.

De ontwerpen zijn vervaardigd uit zogenaamde "smart foils", materiaal dat door technologische aansturing plotseling transparant kan worden. Deze transformatie vindt plaats wanneer de jurk word blootgesteld aan flitslicht van camera's, maar ook bij sociale interacties waarbij de afstand tussen draagster en toeschouwer de mate van transparantie van het ontwerp beïnvloed.

Het eerste prototype, "Intimacy White" werd eind 2009 ontworpen door Maartje Dijkstra. De jurk kreeg veel aandacht binnen de internationale mode scene, er werd onder meer over geschreven in Wired en Engadget. Bij de tweede jurk, "Intimacy Black" heeft Wipprecht gebruik gemaakt van een nieuwe versie van het ontwikkelde materiaal. Waar White van transparant naar wit veranderde in een lieftallig pulserend ritme, geeft Black een nog grootser effect door van geheel doorzichtig naar 'solid dark' te ademen.

Science fiction schrijver Bruce Sterling zei eerder al over Intimacy: "Interesting to see Dutch wearable designers getting dresses to do more of what dresses do - (be provocative) as opposed to getting dresses to do more of what computers do (blink and beep a lot)."

Intimacy in het Centraal Museum

Intimacy Black en White worden samen geëxposeerd van 22 september t/m 1 oktober in het Centraal Museum te Utrecht in het programma re:visie, onderdeel van het Nederlands Film Festival.

Openingstijden Centraal Museum:

dinsdag t/m zondag 11.00-17.00

gratis entree op vertoon van het re:visie programma boekje.

Extra: opening expositie:

Vrijdag 24 september 15.00-17.00 gratis entree.

Team:

'Intimacy' is een project van Daan Roosegaarde, Anouk Wipprecht, Maartje Dijkstra, V2_Lab (Simon de Bakker, Stan Wannet, Piem Wirtz) en het team van Studio Roosegaarde (Peter de Man, João Carneiro).

www.studioroosegaarde.net

www.v2.nl

www.anoukwipprecht.nl (Intimacy Black)

www.maartjedijkstra.com (Intimacy White)