Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 22 september 2010

Amersfoort wil startersleningen voortzetten

Om de huidige stagnerende woningmarkt een impuls te blijven geven, wil de gemeente de starterslening weer mogelijk maken. De gemeente wil hiervoor ¤ 3,5 miljoen gefaseerd lenen aan het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Het gaat om een bedrag dat de gemeente leent en vervolgens doorleent om de regeling voort te zetten. Dit is het voorstel van het college van B & W aan de gemeenteraad.

Het bedrag van ¤ 3,5 miljoen maakt minimaal 100 startersleningen mogelijk.

In december 2009 heeft de gemeenteraad een ruimere startersverordening vastgesteld, als maatregel van de Taskforce Woningbouw. Het aantal aanvragen en toekenningen is daardoor gestegen. De starterslening heeft zich daarmee bewezen als een effectief instrument om beweging te stimuleren in de koopwoningmarkt. Dankzij de starterslening is de drempel voor starters op de koopwoningmarkt lager. Wethouder Gert Boeve: 'Met de Taskforce Woningbouw willen we met onze partners uit de stad zorgen voor meer vertrouwen in de woningmarkt. Daarom zijn tal van maatregelen getroffen. In de huidige woningmarkt kunnen starters deze extra stimulans goed gebruiken. En daarom is het belangrijk dat we deze regeling voortzetten'.

Sinds 2003 verstrekt de gemeente Amersfoort leningen aan startende kopers op de woningmarkt. Deze leningen hebben sindsdien veel starters in staat gesteld een woning te kopen. Dit betreft kopers die zonder starterslening vanwege een te lage hypotheekmogelijkheid geen woning hadden kunnen kopen. De lening was opgebouwd uit een deel dat werd betaald door het ministerie van VROM (50%), een deel door de provincie (25%) en een gemeentelijk deel (25%). De regeling wordt voor de gemeente uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Op 25 mei 2010 is per onmiddellijke ingang de bijdrage van het ministerie van VROM aan de startersleningen beëindigd. Daardoor is het startersfonds versneld uitgeput.

Op 28 september 2010 wordt het voorstel voor het voortzetten van de regeling startersleningen voorgelegd aan de gemeenteraad, en wordt besloten of de gemeente daarvoor maximaal ¤ 3,5 miljoen als lening gefaseerd beschikbaar stelt aan SVn. De beheerkosten van de lening zijn voor de gemeente ¤ 125.000,- over de gehele looptijd van 30 jaar. Dit bedrag kan worden gedekt uit de extra vrijval Besluit Woninggebonden Subsidies (BWS).

Noot voor de redactie,