Yahoo! Inc.

PERSBERICHT

Gemeente Heerlen kan duizenden euro's bezuinigen op verlichting

Ruim de helft van de energie die onze gemeente gebruikt gaat op aan het verlichten van de openbare ruimte. Dat kost veel geld, zorgt voor een hoge C02 uitstoot en nachtelijke overlast door licht voor mens en natuur. GroenLinks Heerlen heeft daarom op 22 september een initiatiefvoorstel ingediend voor slimmere verlichting in Heerlen. Dat kan een besparing opleveren van duizenden euro's.

Volgens Sajjad Rahnama' i van GroenLinks Heerlen is het met slimme technieken heel goed mogelijk te besparen op de openbare verlichting terwijl de sociale veiligheid gewaarborgd blijft. Waar 's nachts licht nodig is, zijn besparingen te bereiken door nieuwe technieken in te zetten. Bijvoorbeeld door energiezuinige lampen aan te schaffen of te werken met dimmers. Daarnaast zijn er voldoende plekken waar de de verlichting helemaal uit kan. Om dit te onderzoeken moet de gemeente een 'energiescan' uitvoeren. Op basis hiervan kan een plan van aanpak voor het aanpakken van de verlichting worden opgesteld. Bovendien heeft Rahnama' i in het vorige college periode reeds aangedrongen op het inzetten van zonnepanelen voor energievoorziening van de straat verlichting. Dat zou binnen een paar jaar gezien een kostenneutrale ingreep zijn die ook de lokale economie en werkgelegenheid (zonnepanelen productie en plaatsing) kan bevorderen.

De besparingsmogelijkheden zijn groot. In 2007 berekende de 'Taskforce Verlichting' dat 60 tot 70% van het energieverbruik van gemeenten op gaat aan het verlichten van de openbare ruimte. Volgens hun berekeningen kan het energieverbruik met een derde worden teruggebracht.

Nacht van de nacht
Nederland is een van de meest verlichte landen van de wereld. Door lichtvervuiling kan bijna de helft van de Nederlanders de sterrenhemel niet echt meer zien. Overmatig kunstlicht ontregelt bovendien de natuur. Om aandacht te vragen voor de onnodige overlast door kunstlicht, lanceert GroenLinks het initiatiefvoorstel aan de vooravond van de 'Nacht van de Nacht', een jaarlijkse actiedag die dit jaar op 30 oktober plaatsvindt.




Yahoo! Inc.