Gemeente Utrecht

Reactie van het College van B & W op de berichtgeving in de media inzake het Romagezin aan de Rijksstraatweg

De familie N. woont al ruim dertig jaar in Utrecht en heeft de Nederlandse status. Sinds begin 2010 wonen zij in een pand aan de Rijksstraatweg dat in eigendom is van de gemeente Utrecht. Daarvoor zwierf de familie in caravans door de stad. De Utrechtse woningbouw corporaties, ook in de regio, hebben geen passende woningen voor de familie. Ook in de maatschappelijke opvang is geen woonruimte voor de familie beschikbaar. De gemeente heeft een zorgplicht en begeleidt de grote familie met zeer jonge kinderen vanuit verschillende disciplines.

De gemeente Utrecht heeft de panden aan de Rijksstraatweg opgekocht in verband met de gebiedsontwikkeling langs de A2. Zij heeft eerder deze panden via de stichting SSH aan studenten verhuurd maar kan als eigenaar ook rechtstreeks verhuren, bijvoorbeeld aan een gezin met jonge kinderen dat anders op straat staat.

Het pand aan de Rijksstraatweg wordt niet onttrokken aan de reguliere woningmarkt, het is aangekocht met subsidie van Rijkswaterstaat in verband met de gebiedsontwikkeling en plannen van de A2.




Gemeente Utrecht