EDGE innovatieprijs voor M-Tronic van Stihl uitgereikt op Demo Groen

22/09/2010 14:29

ANDREAS STIHL NV

Puurs, 22 september 2010

EDGE innovatieprijs voor M-Tronic van Stihl uitgereikt op Demo Groen.

Tijdens de 11eeditie van Demo Groen werd voor het eerst de Europese innovatieprijs EDGE uitgereikt. EDGE staat voor Expo Demo Green Europe en is een samenwerkingsverband tussen de belangrijkste Europese beursorganisatoren in de sector van Tuin & Park. De pioniers van EDGE zijn Demo Groen in België, Saltex in Engeland, Salon Vert in Frankrijk en Demodagen Papendal in Nederland.

In het kader van deze Europese samenwerking hebben de organisatoren een tweeledige award in het leven geroepen: de EDGE Innovatieprijs voor Aanleg & Onderhoud van Groene Zones, die specifiek gericht is op de mechanisatie en de EDGE Innovatieprijs voor Ontwerp & Inrichting van Openbare Ruimte en Sport- en Recreatievoorzieningen.

De winnaars op nationaal niveau gaan door naar de Europese wedstrijd. Iedere firma die aan een van de Europese beurzen voor groenmechanisatie deelneemt, kan meedingen naar deze prestigieuze prijs. Tegen half november worden de Europese winnaars in Engeland bekendgemaakt. Bij de Belgische inzending weerhield de vakjury de elektronische motorsturing van Stihl die voor het eerst op de MS 441 CM kettingzaag werd toegepast en die we in de toekomst op meerdere machines van Stihl zullen terugvinden.

Stihl M-Tronic: tanken, starten en zagen.

Deze volledig elektronische motorsturing regelt bij elk toerental en belasting het ontstekingsmoment en de brandstofdosering. Door rekening te houden met factoren zoals de zuurstof- en de brandstofkwaliteit en de temperatuur, draait de machine altijd optimaal tegen een constant maximumtoerental en een zeer pittig acceleratievermogen. Vaarwel regelschroefjes, want de carburateur hoeft niet meer manueel te worden ingesteld dankzij de M-tronicsturing. Geen probleem als de luchtfilter wat vuil is, de M-tronic regelt dat zuurstoftekort wel even bij.

Bij de start wordt de motortemperatuur elektronisch gemeten waardoor alle chokehendels tot het verleden behoren. Om te starten volstaan enkele korte rukken aan het startkoord en kan -zonder hendels om te schakelen- het toerental worden verhoogd - ook na een koudstart. Bovendien onthoudt M-tronic de instellingen van het laatste gebruik. Iedere keer als de motor in dezelfde omstandigheden opnieuw gestart wordt, zal het volledige motorvermogen ter beschikking staan.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel