Ingezonden persbericht


(22 september 2010 - Bericht van Socia Media)

P E R S B E R I C H T

Nieuwe website 'Besparen in het portiek'

Den Haag, 22 september 2010 -
De nieuwe website 'Besparen in het portiek' helpt
bewoners/eigenaren van oude portiekappartementen op weg met energiebesparing en laat zien wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. De informatie op de site is ook op veel andere oudere woningen van toepassing.

De website is te vinden op http://www.econerd.org (links worden zeer op prijs gesteld).

Het stookseizoen staat voor de deur, energiebesparing is weer actueel. De energieprijzen blijven stijgen en ook het klimaat is zeer gediend bij energiebesparing.

Bovendien is het juist nu zeer voordelig om te investeren in besparing. Naast de tijdelijke BTW-verlaging voor
verbouwingen, zijn er momenteel diverse extra subsidies voor energiebesparingsmaatregelen. Maar het portiekappartement vraagt (net als veel andere oudere woningen) wel een speciale aanpak.

'Het portiek' is een typisch Haagse bouwvorm en Den Haag telt duizenden portiekappartementen, die matig tot slecht geisoleerd zijn. Toen initiatiefnemer Boyd Noorda aan de slag ging met energiebesparing in zijn eigen portiekappartement, ontstond al snel het idee de verbouwing vast te leggen op een website. Met deze website kunnen bewoners/eigenaren van portiekappartementen hun voordeel doen en hoeven niet zelf het wiel uit te vinden. Daarnaast is de informatie ook van toepassing op veel andere oudere woningen.

Aan bod komen onder andere dubbel glas, de aanleg van warmtemuren en de juiste manier om een plat dak te isoleren. De doe-het-zelver en bouwondernemer vinden hier alle informatie om aan de slag te gaan. Ook het 'hoe en waarom' van de energiemaatregelen komt ruimschoots aan bod.

Komende winter wordt een 'weblog' bijgehouden over de ervaringen met de maatregelen in de praktijk. Na het stookseizoen zullen cijfers over de besparingen gepubliceerd worden.

Tot slot zullen er ook kritische noten geplaatst worden bij het Energielabel voor woningen. Het energielabel is een aardige poging om het energieverbruik van een woning in te schatten, maar lang niet alle maatregelen om energie te besparen komen aan bod en deze tellen dus niet mee. Het project wordt dan ook afgesloten met voorstellen voor andere, meer realistische, manieren om energiemaatregelen te beoordelen en waarderen.

'Besparen in het portiek' is een non-profit project van het milieuvriendelijke mediabedrijf 'Socia Media' en alle informatie wordt gratis beschikbaar gesteld. Dankzij een subsidie uit de klimaatpot van de Gemeente Den Haag, kan het project professioneel uitgevoerd worden.

De website: http://www.econerd.org

-------