Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Open brief:
'Alleen samen kunnen we Parkstad ontsluiten'

Bijgaand treft u een open brief aan, gericht aan

· het Algemeen Bestuur van de Stadsregio Parkstad
· en aan Provinciale Staten van Limburg.

De brief heeft betrekking op de

· het regioprogramma van Stadsregio en provincie
· de aanleg van de buitenring Parkstad die hierin is opgenomen

De brief wordt gedragen door een brede samenstelling van private en maatschappelijke ondernemers in Parkstad en vormt daarmee een belangrijke grondslag voor de samenwerking van overheid en bedrijfsleven op het niveau van de Parkstad.

Gelet op het karakter van een open brief is deze gelijktijdig verstuurd naar Stadsregio en PS en naar de pers.

Voor de verdere inhoud verwijs ik naar de 'open brief'. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mij en/of met de ondertekenaars van de 'open brief'.

Met vriendelijke groet,

Ernest Drijkoningen
Directeur

OPL
(Vereniging Ontwikkelingsmaatschappij Parkstad Limburg) Ondernemershuis A/01
Jan Campertstraat 5
6416 SG Heerlen
T: (+31) (0)45 711 15 99
F: (+31) (0)45 541 79 48
e.drijkoningen@opl.nu
www.opl.nu

Geachte Staten, geacht bestuur,

Parkstad vormt binnen Zuid-Limburg een belangrijke stedelijke agglomeratie, een stadsregio ter grootte van Arnhem/Nijmegen en Eindhoven. Met 90.000 werknemers, werkzaam in 9.000 bedrijven, van groot tot klein. Met een sterke concentratie van internationale dienstverleners (Service City). Met een belangrijke grensoverschrijdende rol door zijn dagattracties, retail, cultuur en evenementen (Leisure City). Met hoogwaardige zorg en onderwijs, die verder gaat dan Parkstad alleen. Met multinationals als APG en Vebego, die zorgen voor een enorme spin-off naar hun directe omgeving.
Parkstad functioneert voor een belangrijk deel al als stad, zoals in de sturing van zorg, onderwijs en cultuur. De resultaten liegen er niet om: van Zorgacademie, Zorgvallei en zorgpleinen via de onderwijsboulevard 'Experience Parkstad' tot de Parkstad Limburg Theaters. De inwoners beleven Parkstad over de grenzen van de individuele gemeenten heen. Gewoond wordt in de wijk, geleefd in Parkstad. Een dergelijke stad vergt een stedelijke ordening. Die is nu vertaald in het bestuurlijke stadsregiomodel. De ordening van Parkstad is daardoor geen zaak meer van individueel lokaal bestuur, maar een gezamenlijke opdracht voor de stadsregio. De economische stimulering verschuift dus van de gemeenten naar de regio en het overleg met werkgevers vindt op het niveau plaats waarop die werkgevers functioneren.
Daarin past ook een professionele relatie met de provincie en een gezamenlijk optreden, nationaal en internationaal. Hiervoor gaan provincie en stadsregio een gezamenlijk programma uitvoeren. Met programmapunten die wij onderschrijven: de aanleg van een buitenring, versterking van het openbaar vervoer, economische stimulering, herstructurering van bedrijventerreinen, upgrading van de woningmarkt en versterking van dienstverlening, retail, leisure, duurzaamheid, zorg en onderwijs. Die sterke relatie van provincie en stadsregio (en in het verlengde daarvan de acht gemeenten van Parkstad) komt het meest pregnant tot uitdrukking in de aanleg van de buitenring. Wij zien de bestuurlijke overeenstemming van gemeenten, stadsregio en provincie voor de aanleg en financiering van deze weg als een zeer belangrijk signaal van gezamenlijke kracht. Als een bewijs van de kracht van Parkstad, die wij van harte steunen.
Alleen samen kunnen we Parkstad ontsluiten!

Hoogachtend,
Namens het samenwerkingsverband Ondernemend Parkstad:
* John Monsewije, bestuurslid LWV voor Parkstad
* Hans Wolting, voorzitter MKB Parkstad

* Servé Kuijer, voorzitter Ondernemerssociëteit Corio League
* Ger Wagemans, voorzitter Ontwikkelingsmaatschappij Parkstad Limburg
* Will Houben, directeur Kamer van Koophandel
Namens de samenwerkende zorgpartijen Atrium MC Parkstad, Mondriaan, Meander Zorggroep Zuid-Limburg, Sevagram en Cicero Zorggroep:
* Peter Peters, voorzitter Raad van Bestuur Mondriaan Namens de in 'Experience Parkstad' samenwerkende onderwijspartijen Open Universiteit Nederland, Hogeschool Zuyd, Arcus College, SVOPL en LVO:
* Karel van Rosmalen, voorzitter College van Bestuur Hogeschool Zuyd Namens de samenwerkende leisurepartijen SnowWorld, Continium Discovery Centre, Miljoenenlijn/ZLSM, Kasteel Hoensbroek, Woonboulevard Heerlen, Heerlen-Centrum en Rodaboulevard:

* Hans Gubbels, directeur Continium Discovery Centre Namens de Algemene Pensioen Groep (APG):

* Dick Sluimers, voorzitter Raad van Bestuur
Namens Vebego International BV:

* Ronald Goedmakers, voorzitter Raad van Bestuur