Ingezonden persbericht


22 september 2010

Hogeschool Utrecht start eerste geaccrediteerde masterstudie Project Management

Vandaag starten vijftien professionals met de eerste geaccrediteerde masterstudie Project Management aan Hogeschool Utrecht (HU). De master onderscheidt zich van andere opleidingen en trainingen op het gebied van projectmanagement, die vaak alleen aandacht besteden aan de technische of gedragscompetenties van professionals. In de masterstudie van de HU staat juist een geïntegreerd curriculum van technische, gedrags-, contextuele en innovatieve competenties centraal. En dat zijn belangrijke succesfactoren voor een project.

Competenties
Geslaagde projecten zijn voor veel organisaties belangrijk bij de realisatie van innovaties. Opleidingsmanager van de master Adri Köhler: "We constateerden bij bedrijfsleven en overheid een groeiende behoefte aan professionals met een goed begrip van zowel de technische aspecten van projectmanagement, maar ook de gedrags- en contextuele aspecten. Daarom komen deze drie competenties geïntegreerd in de master aan bod. Deelnemers leren bij ons methodes die ze kunnen toepassen, én ze volgen cursussen die bijvoorbeeld gaan over werken in een team, interactie met de opdrachtgever en conflicthantering." Heel belangrijk binnen de master is de component innovatie. Köhler: "Dat betekent dat deelnemers leren reflecteren: kritisch de situatie inschatten en vervolgens op een wetenschappelijk verantwoorde manier afwegen welke aanpak in dat geval de juiste is."

De deelnemersgroep aan de master is divers: de leeftijd varieert van 25 tot 45 jaar en de werkervaring van twee tot twintig jaar. De deelnemers volgen vakken binnen de vier competentiegebieden en sluiten de studie af met een onderzoeksthesis, die zij binnen hun eigen werkomgeving kunnen uitvoeren. Köhler: "Binnen de master zijn onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk nauw met elkaar verbonden. De kennis die deelnemers opdoen tijdens de cursussen, passen zij bij wijze van spreken de volgende dag al toe binnen hun functie. En het onderzoek van de deelnemers draagt direct bij aan de innovatie van het bedrijf waar ze werken." Daarnaast levert het onderzoek binnen de master ook een grote bijdrage aan de ontwikkeling van projectmanagement als vakgebied. Köhler: "Bedrijfsleven en overheid werken al heel lang in projecten, maar als vakgebied is projectmanagement in Nederland relatief nieuw." Gepromoveerde docenten van Hogeschool Utrecht nemen de onderzoeksvakken binnen de master voor hun rekening. HU-docenten en partners uit het bedrijfsleven, met wie de HU de master ontwikkelde, zorgen voor de colleges in de technische-, gedrags- en contextuele competenties.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is de rode draad in de master. Köhler: "Het thema duurzaamheid wordt in het bedrijfsleven steeds belangrijker. We leiden deelnemers zo op dat zij straks kunnen werken in een omgeving waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Concreet betekent dit dat zij leren om in hun beslissingen en uitingen bewust duurzaamheidsoverwegingen te integreren." "Bijvoorbeeld het bieden van gelijke kansen in het projectteam en het respecteren van andere culturen en gewoonten. Dat lijkt misschien ver van het bed, maar is in de huidige geglobaliseerde maatschappij al aan de orde van de dag", aldus lector Gilbert Silvius, die de inhoudelijke kwaliteit van de master borgt.

Momenteel ontwikkelt de HU een variant van de master, gericht op de sectoren bouw en infrastructuur. Uit recent marktonderzoek van partners blijkt hier veel vraag naar. Planning is dat deze variant in september 2011 van start gaat.

# # #

Over Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.

Noot voor de reactie
Wilt u een keer een lesmiddag - of avond meelopen? Neem dan contact op met: Annelies Buit, Marketing & Communicatie, Tel 030 258 64 63, annelies.buit@hu.nl.