Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 20 september 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Herbenoeming leden Landinrichtingscommissie Rijssen (GM-beslissing d.d. 15-09-2010) Kenmerk: 2010/0144125

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten om de leden van de Landinrichtingscommissie Rijssen te (her)benoemen voor de komende zittingsperiode van vijf jaar. De landinrichtingscommissie bestaat uit de heer J.J. van Overbeeke (onafhankelijk voorzitter), J.A. Stegeman (gemeente Rijssen-Holten), R. Broeze (gemeente Wierden), T.H.M. ten Have (gemeente Hellendoorn), H.H.J. Holterman (waterschap Regge en Dinkel), J. Maassen van de Brink, J.H.J. Bessembinder, J. Aaltink en J.D. Klein Schaarsberg (allen LTO Noord) en M. Knigge en F.J. Lentelink (namens Natuur en Milieu Overijssel). Secretaris van deze commissie is de heer G. van der Weerd van Dienst Landelijk Gebied.

Onderwerp: Subsidieverlening Programma ICT Diensteninnovatie Overijssel, tender 2010-I. (GM-beslissing d.d. 15-09-2010) Kenmerk: 2010/0142580

Het Programma ICT Diensteninnovatie Overijssel 2008-2011 stimuleert economische innovatie van de non-profit- en zakelijke dienstverlening. De focus ligt op dienstenontwikkeling door verandering en vernieuwing in de maatschappelijke sectoren onderwijs, wonen/zorg, creatieve industrie, overheidsdienstverlening en kennistransfer. In het ICT Dienstenprogramma is 6 miljoen euro beschikbaar gesteld om een marktvraag en innovatie-impuls te creëren waarop dienstverlenende bedrijven willen en kunnen inspelen. Naast de investering in brede opschaling en verspreiding van diensten, binnen de maatschappelijke sectoren, met zowel een economisch als maatschappelijk nut, wordt ook geïnvesteerd in innovatie en creatie van vernieuwende diensten. In de tenders van 2009 zijn 14 projecten door GS gehonoreerd. In de tender 2010-1 honoreert GS 7 projecten. De samenvattingen van deze projecten worden gepubliceerd op de website van de provincie Overijssel http://www.overijssel.nl/thema's/economie/economische/ict. Voor de tweede tender van 2010 wordt door het programmamanagement actief gewerkt aan de werving van projecten in genoemde toepassingsdomeinen. Het subsidieplafond van ¤ 400.000,-- wordt daarbij evenredig verdeeld over 3 regio's in de provincie Overijssel: o ¤ 100.000,-- voor een regioproject uit Twente; o ¤ 100.000,-- voor een regioproject uit Deventer/Stedendriehoek; o ¤ 100.000,-- voor een regioproject uit Zwolle-Kampen - IJssel-Vecht; o ¤ 100.000,-- wordt beschikbaar gesteld voor één voorstel uit de provincie Overijssel.

Onderwerp: Verzoek gezamenlijke aanpak aanlegplaatsen project Waterrijk. (GM-beslissing d.d. 20-09-2010) Kenmerk: 2010/0150062

GS heeft de gemeente Steenwijkerland in kennis gesteld van haar bezwaren ten aanzien van de door de gemeente voorgestelde heffing op openbare aanmeervoorzieningen.

Onderwerp: aanstelling leden visitatiecommissie festival de Tuin der Lusten (GM-beslissing d.d. 20-09-2010) Kenmerk: 2010/0150551

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen het reglement van de visitatiecommissie festival de Tuin der Lusten vast. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de volgende personen benoemd tot leden van de visitatiecommissie festival de Tuin der Lusten: mevrouw H. Blank, mevrouw E. van Eijl en de heer M. Flooren. De visitatiecommissie adviseert Gedeputeerde Staten over de bereikte doelen en de positie van het festival in de constellatie van festivals in Overijssel. Een en ander in relatie tot de door de provincie Overijssel in verschillende subsidiebeschikkingen gestelde voorwaarden. Daarnaast doet de commissie een uitspraak over het mogelijke toekomstperspectief van het festival, in het licht van de realisatie van de afgelopen jaren.

Onderwerp: Woonvisie gemeente Dinkelland 2009-2020 "Dinkelland: het Twentse wonen" Kenmerk: 2010/0141721

GS hebben besloten niet in te stemmen met de woonvisie van de gemeente Dinkelland 2009-2020 "Dinkelland: het Twentse wonen" omdat deze niet voldoet aan de Omgevingsvisie (en daarmee niet aan de omgevingsverordening).

Onderwerp: Duurzaam gebruik van bodemenergie.
Kenmerk: 2010/0113089

Bodemenergie kan gebruikt worden voor de verwarming en koeling van gebouwen en daarmee bijdragen aan een vermindering van de uitstoot van CO2. In een pilot heeft de provincie voor twee gemeenten verkend welke kansen en beperkingen er zijn voor het gebruik van de bodem voor warmte- en koude-opslag. Gedeputeerde Staten van Overijssel nemen kennis van de resultaten van de pilot 'Kansen voor Warmte- en Koude- Opslag'. Zij stellen vast dat de toepassing van warmte-koude opslag in een aantal gebieden vraagt om een afstemming met andere functies in de ondergrond. Het gaat hierbij om een praktische uitwerking van bestaand beleid dat tevens de basis kan bieden voor vergunningverlening. Gedeputeerde Staten van Overijssel besluiten om de Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving advies te vragen over het duurzaam gebruik van bodemenergie en de mogelijke koppeling aan andere urgente uitdagingen in het gebiedsgerichte grondwaterbeleid.

Onderwerp: Vaststellen verkenning N 732 kruispunten Lossersestraat Kenmerk: 2010/0151574

Gedeputeerde Staten hebben de verkenning van de drie kruispunten N 732/Lossersestraat (Noord Esmarkerrondweg, Lonnekermolenweg en Landweerweg) vastgesteld en besloten om alleen de aansluiting N 732/Lossersestraat/Noord Esmarkerrondweg verder te onderzoeken in een planstudie. Tijdens deze planstudie worden de maatregelen uitgewerkt waarbij wordt vastgehouden aan de huidige verkeersstructuur. De kruispunten N732/Lossersestraat met de Lonnekermolenweg en Landweerweg worden aangepakt in het kader van project 'kosteneffectieve maatregelen (KEM)'.

Onderwerp: Crisis- en Herstelwet; aanvullend voorstel voor tweede AmvB Kenmerk: 2010/0156611

VROM heeft provincies en gemeenten verzocht om voorstellen in te dienen voor locaties en projecten voor de tweede AMvB ter uitvoering van de Crisis- en Herstelwet. Op 31 augustus hebben GS besloten om een aantal locaties en projecten aan te dragen. Aanvullend stellen GS met dit besluit voor, om tevens het bedrijventerrein Noordmanshoek te Wijhe, als voorbeeldproject voor duurzame gebiedsontwikkeling, op te nemen in de tweede AMvB.

Onderwerp: Verslag huisvesting statushouders West-Overijssel 2010-I Kenmerk: 2010/0118837

Tweemaal per jaar krijgen alle gemeenten van het rijk een taakstelling voor wat betreft de huisvesting van statushouders. Gedeputeerde Staten zien toe op de uitvoering van die taakstellingen voor de 11 West-Overijsselse gemeenten. Een aantal gemeenten heeft niet aan hun taakstelling van de eerste periode van 2010 voldaan. Gedeputeerde Staten hebben besloten deze gemeenten een tweedekanstermijn van 6 maanden te geven om alsnog aan die taakstelling te voldoen. De gemeente Deventer heeft ook na deze extra termijn nog niet voldaan aan de taakstelling. GS hebben desondanks besloten om niet in de plaats te treden voor de gemeente Deventer aangezien de gemeente heeft toegezegd de achterstand van vijf statushouders binnen afzienbare tijd weg te werken.

Onderwerp: Subsidieverlening pMJP/POP2
Kenmerk: 2010/0156233

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 4 positieve subsidiebeschikkingen in het kader van het Provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied. Voor deze projecten is naast een provinciale subsidie tevens een subsidie in het kader van het Europees subsidieprogramma Plattelandsonwikkelings-programma 2007-2013 (POP-2) beschikbaar. De 4 projecten leveren een bijdrage aan structuurverbetering door kavelruil van de grondgebonden landbouw in het gebied Enschede-Zuid (Broekheurne en Twekkelo-Boekelo), Enter en Saasveld-Gammelke. Hiervoor wordt in totaal ¤ 1.515.663,-- aan ELFPO bijdrage en ¤ 1.515.663,-- aan provinciale bijdrage beschikbaar gesteld.

Onderwerp: Natuurbeheerplan Overijssel 2011.
Kenmerk: 2010/0152146

Gedeputeerde Staten hebben enkele besluiten genomen om het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL), gestart op 1 januari 2010, verder uit te bouwen. Het Natuurbeheerplan 2011 stellen zij vast. In het natuurbeheerplan geven zij aan waar welke SNL-subsidie mogelijk is. Het ontwerp van dit plan heeft in de periode van 4 mei tot en met 25 juni 2010 ter inzage gelegen. Hierop zijn 125 zienswijzen ontvangen. In een reactienota geven Gedeputeerde Staten hun standpunt op deze zienswijzen aan en berichten zij de indieners. Op grond van de zienswijzen hebben Gedeputeerde Staten wijzigingen doorgevoerd. Het betreft onder andere verzoeken van particulieren om herbegrenzing tot "Nieuwe Natuur" -zodat natuurbeheer voor betrokkenen mogelijk wordt- of verzoeken om wijziging/correctie van het beheertype. Het onderdeel certificering voor het SNL kan starten. Met certificering worden (agrarische) natuurbeheerbeheerders op de kwaliteit van hun beheer beoordeeld in plaats van op natuurresultaat. Hierdoor nemen de uitvoeringskosten voor deze beheerders af. Gedeputeerde Staten stellen hun minimale eisen aan het kwaliteitshandboek vast. De landelijke stichting certificering SNL zal de certificaten namens Gedeputeerde Staten (gaan) verstrekken. In de uitvoering van het SNL over 2010 is gebleken dat een beperkt aantal aanvragers (circa 5% van het totale aanvraagvolume) hun subsidie niet hebben kunnen continueren omdat zij abusievelijk niet in het natuurbeheerplan zijn opgenomen. Wel hebben zij in 2010 het beheer uitgevoerd. Gedeputeerde Staten besluiten hen voor 2010 eenmalig een subsidie te verlenen zodat zij in 2011 het SNL-beheer kunnen continueren. Tegelijkertijd besluiten Gedeputeerde Staten om de gebieden die de status "Nieuwe Natuur" hebben verworven, als zondanig tot de Ecologische Hoofdstructuur te herbegrenzen.

Onderwerp: Ondertekening Prestatieovereenkomst 2010 met Dienst Regelingen. Kenmerk: 2010/0142621

Gedeputeerde Staten stemmen in met de inhoud van de Prestatieovereenkomst 2010 tussen de provincie Overijssel en Dienst Regelingen. In de overeenkomst staan afspraken over de uitvoering van Programma Beheer en het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer door Dienst Regelingen voor het jaar 2010.