Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 september 2010

Schriftelijke vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de uitvoering van de adviezen van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte


1.

Bent u op de hoogte van de constatering van de NVZ, dat het de Nederlandse ziekenhuizen niet lukt om op korte termijn overal 24 uur per dag zorg rond bevallingen te regelen? *


2.

Welke waarde hecht u aan het door de NVZ geïnitieerde onderzoek door onderzoeksbureau Plexus?

Welke meerwaarde heeft dit onderzoek voor de besluitvorming ten aanzien van de uitvoering van de aanbevelingen van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte?


3.

Wat is uw mening ten aanzien van de constatering van de NVZ?


4.

Bent u met mij van mening dat er behalve de drie door Plexus onderzochte scenario's meer mogelijkheden bestaan om 24 uurs bevallingszorg te organiseren? Zo ja, welke?


5.

Wat vindt u bijvoorbeeld van de mening van verschillende hoogleraren verloskunde en gynaecologie dat zo'n 50 ziekenhuizen een afdeling verloskunde zouden moeten hebben?**


6.

Klopt het dat de NVZ zich vanaf het verschijnen van het rapport van de Stuurgroep heeft gedistantieerd van de aanbeveling ten aanzien van concentratie van verloskundige zorg, door onmiddellijk de noodzaak van vervolgonderzoek aan te kondigen? Wat is uw mening hierover?


7.

Op welke wijze gaat u 24-uurs verloskundige zorg en daarmee de noodzakelijke concentratie van verloskundige zorg nu voortvarend organiseren?


8.

Bent u met mij van mening dat het noodzakelijk is dat de minister van VWS nu met een groot gevoel van urgentie de aanbevelingen van de Stuurgroep in beleid omzet en de Kamer daarover bericht, en dat verdere door individuele deelnemers van de Stuurgroep georganiseerde onderzoeken op dit moment niet opportuun zijn?


9.

Bent u bereid de Kamer vóór de begrotingsbehandeling van de begroting VWS 2011 te laten weten op welke wijze de aanbevelingen van de Stuurgroep worden overgenomen in beleid, zodat de hoge babysterfte in Nederland binnen vijf jaar nu eindelijk gehalveerd kan worden?


* Trouw, 18-9-2010

PvdA-Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag




Partij van de Arbeid