Rijksoverheid


'Dit soort plannen komt hard aan'

Nieuwsbericht | 22-09-2010

'Het voornemen van van Abbott om de Reserach en Development-afdeling in Weesp te sluiten komt hard aan.' Dat zegt minister Van der Hoeven (EZ). Abbot kondigde dinsdag 21 september 2010 aan dat de onderneming overweegt om de R&D-activiteiten in Weesp te verplaatsen.

Volgens Van der Hoeven is het voornemen van het bedrijf een slag voor de werknemers en voor de Nederlandse kenniseconomie.

Economische Zaken kende de plannen niet op voorhand, maar wist dat er iets te gebeuren stond en heeft via een actieve benadering en diverse gesprekken gelobbyed voor behoud van R&D in Nederland.

'Het gaat natuurlijk om een eigenstandige beslissing van dit bedrijf en het past binnen de trends die gaande zijn in de life sciences, maar wij doen er alles aan dit soort beslissingen voor Nederland positief te laten uitvallen. Dat doen we door economische diplomatie en een actieve lobby, maar ook door continu te werken aan verbetering van ons vestigingsklimaat. Daarom is het ook zo belangrijk dat we op Prinsjesdag bekend hebben gemaakt dat we de vennootschapsbelasting verlagen en dat we extra geld uittrekken voor R&D. Ook hebben we de afgelopen jaren veel geinvesteerd in verbetering van ons vestigingsklimaat,' aldus Van der Hoeven.ª

Positieve ontwikkelingen

Tegenover dit soort zware beslissingen staan ook positieve ontwikkelingen. Zo is Nederland de zesde ontvanger van buitenlandse investeringen wereldwijd waardoor hier veel banen worden geschapen en wordt geinvesteerd. In de farma bijvoorbeeld wil Johnson & Johnson, dat vorige week bekend maakte Crucell te willen overnemen, hier investeren. Zo moet Crucell in Leiden voor hen een belangrijk vaccin en R&D-centrum worden. Hetzelfde geldt voor Danone in Utrecht waar onderzoek wordt geconcentreerd.

Kwaliteit van vestigingsklimaat

'Voor Economische Zaken is het zaak om goed voeding te houden met de ratio achter dit soort beslissingen en de kwaliteit van ons vestigingsklimaat continu te bewaken en te verbeteren. Tegelijk zijn er duidelijke grenzen en gaat het om zelfstandige bedrijven en wereldwijde trends waar farma bedrijven op inspelen. Ook blijft Abbott hier aanwezig op negen verschillende plekken.' aldus Van der Hoeven.