Nieuwe Global Collections Review laat zien dat Nederland vooroploopt in debiteurenincasso

AMSTERDAM, September 22, 2010/PRNewswire/ -- In de nieuwste 'Global Collections Review', uitgevoerd door toonaangevend specialist in creditmanagement en incassodiensten Atradius Collections, worden de huidige trends en praktijken op het gebied van commerciële incasso onderzocht bij bijna 4.000 bedrijven in 22 landen in Europa (waaronder Nederland), Noord- en Midden-Amerika en de Aziatisch-Pacifische regio.

Dit derde onderzoek is het meest uitgebreide tot nu toe: het bevat niet alleen gegevens over twee nieuwe landen - Hongarije en Slowakije - maar beschrijft voor het eerst ook onderzoeksinformatie over interne incassoafdelingen.

Met ruim 54% van de Nederlandse bedrijven die gebruikmaken van externe incassobureaus is Nederland koploper. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan voor alle andere Europese landen en ligt meer dan 20% boven het Europese en wereldwijde gemiddelde. Meer dan de helft (55%) van alle uitbestede incassoactiviteiten is gericht op internationale vorderingen, wat ook blijkt uit het Nederlandse cijfer van 54%.

In Nederland stond slechts 9% van de internationale vorderingen langer dan 90 dagen open, het laagste percentage van alle onderzochte landen, en slechts 24% stond langer dan 60 dagen uit. Hiermee scoort Nederland het laagste van Europa en blijft het ruim onder het mondiale gemiddelde van 39%.

Raymond van der Loos, managing director van Atradius Collections, verklaart dit als volgt: 'Effectief debiteurenbeheer en het verbeteren van de cashflow zijn overal ter wereld fundamentele onderdelen van het bedrijfsleven. Het is duidelijk dat externe incasso voor bedrijven een belangrijk hulpmiddel is om vorderingen te incasseren en solvabel te blijven in een commerciële omgeving die hen nog steeds voor uitdagingen stelt.'

Hij voegt hieraan toe: "Internationale incasso vormt uiteraard een belangrijk deel van ons werk, maar onze klanten profiteren niet alleen van het feit dat we effectieve en geïntegreerde oplossingen kunnen bieden, maar ook dat we als een verlengstuk van hun organisatie fungeren en daardoor een zeer zorgvuldige en positieve omgang met debiteuren altijd scherp in het vizier houden. Het succespercentage en het onderhouden van positieve relaties zijn voor bedrijven duidelijk belangrijke factoren bij het selecteren van een extern bureau."

Toen Nederlandse bedrijven werd gevraagd om in volgorde van belangrijkheid acht selectiecriteria te noemen bij de keuze van een extern incassobureau, bleek met name het vermogen van een bureau om resultaten te boeken een bepalende factor te zijn. De Nederlandse resultaten weerspiegelden exact de wereldwijde en Europese rangorde, met 'succespercentage' als belangrijkste factor, gevolgd door 'prijs' en 'het vermogen om positieve relaties met debiteuren te onderhouden' op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Door de bank genomen lagen zowel op mondiaal als Europees niveau de standpunten ten aanzien van incassobureaus opvallend dicht bij elkaar, wat aangeeft dat de eisen, verwachtingen en hoge standaarden die aan bureaus worden gesteld constante factoren zijn, ongeacht het soort bedrijf of de omvang of locatie ervan.

De 'Global Collections Review' werd uitgevoerd bij 3.971 bedrijven in 22 landen in Europa, de Aziatisch-Pacifische regio en Noord- en Midden-Amerika, te weten: Australië, Oostenrijk, België, Canada, China, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongkong, Hongarije, Ierland, Italië, Mexico, Polen, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland en de VS.

De volledige Global Collections Review is te downloaden op http://www.atradiuscollections.com

Over Atradius Collections:

Atradius Collections, een businessunit van Atradius Groep, biedt efficiënte, snelle en flexibele oplossingen voor het innen van binnenlandse en buitenlandse zakelijke vorderingen. Met meer dan 400 medewerkers in 20 kantoren en een uitgebreid wereldwijd netwerk van incassospecialisten en juristen werkt Atradius Collections voor meer dan 12.000 klanten, waarbij jaarlijks gemiddeld 100.000 zaken in behandeling worden genomen. Ruim 80 jaar ervaring in de wereldwijde creditmanagement-sector heeft Atradius Collections de positie opgeleverd van wereldleider op het gebied van zakelijke incasso's.