Gemeente Overbetuwe



21 september 2010

Uitkomsten Veiligheidsmonitor voor Overbetuwe bekend

Gemeente Overbetuwe heeft de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor 2009 ontvangen. Vorig najaar is de leefbaarheid en veiligheid onderzocht onder de inwoners. Dit doet de gemeente iedere vier jaar in samenwerking met politie Gelderland-Midden. De gemeente gebruikt de uitkomsten van het onderzoek voor haar integrale aanpak van veiligheid. Geconcludeerd kan worden dat het prima gesteld is met de leefbaarheid en veiligheid in Overbetuwe. Inwoners ervaren in beperkte mate overlast

Resultaten

Op diverse onderwerpen hebben 1016 huishoudens hun mening gegeven. Hieronder een beknopte samenvatting van de belangrijkste conclusies:
* Leefbaarheid woonbuurt: Bijna driekwart waardeert de veiligheid en leefbaarheid van de buurt met een ruime voldoende. Men is tevreden over de sociale contacten, al uit zich dit niet altijd in een actieve betrokkenheid. Het onderhoud van de openbare ruimte wordt positief ervaren. Ongeveer 60% vindt de voorzieningen voor jongeren onvoldoende, hierdoor ontstaat beleving van overlast.
* Beleving buurtproblemen: Ongeveer een derde ervaart in meer of mindere mate overlast van groepen jongeren. Qua verkeer ervaren inwoners overlast door te hard rijden (bijna 80%) en geparkeerde auto's (ruim 40%). Hondenpoep (tweederde ervaart dit soms, dertig procent daarvan regelmatig) en rommel op straat (50%) worden genoemd als oorzaak van verloedering. De percentages zijn wel afgenomen in de afgelopen tien jaar.

* Onveiligheidsbeleving (subjectief): Overbetuwenaren voelen zich zelden of nooit onveilig (87%). Een ruime meerderheid schat de kans (zeer) klein in dat zij slachtoffer worden van inbraak, diefstal of mishandeling. Er bestaat wel gevoel van onveiligheid rond plekken waar jongeren rondhangen, bij uitgaansgelegenheden en bij het station.

* Slachtofferschap (feitelijk): 16% van de inwoners heeft de afgelopen vijf jaar te maken gehad met fietsdiefstal. Bijna een derde van de inwoners kreeg te maken met vernieling aan de auto.
* Respectloos gedrag: respectloos gedrag wordt ervaren door onbekenden op straat (15%), bij overheidsinstanties (10-15%), in het openbaar vervoer en in winkels en bedrijven (10%).
* Inwoners over de politie: Over het algemeen zijn inwoners van Overbetuwe tevreden over het functioneren van de politie. Zo'n 60% van de inwoners vindt dat de politie te weinig in de buurt aanwezig is.

* Inwoners over de gemeente: Ruim de helft vindt de gemeente goed bereikbaar voor meldingen en klachten over leefbaarheid en overlast. Circa 40% vindt dat de gemeente aandacht heeft voor deze onderwerpen. Bewoners vinden het belangrijk dat de gemeente doet wat zij zegt.

* Preventie: 80% neemt waardevolle spullen mee uit de auto. Ruim de helft laat 's avonds licht branden in huis als er niemand thuis is. 93% van de inwoners heeft extra veiligheidssloten of grendels op de deuren. Rolluiken, buitenverlichting en alarminstallatie zijn ook populair.