Eerste expositie belangrijke Zuid-Afrikaanse fotograaf in Nederland

14/09/2010 17:01

Prins Claus Fonds

Tentoonstelling Let's Talk van Santu Mofokeng opent op 23 september in galerie van het Prins Claus Fonds

Op 23 september opent Let's Talk, de eerste tentoonstelling van foto's van Santu Mofokeng in Nederland. Santu Mofokeng (1956) wordt gezien als een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse fotografen van zijn generatie en begon zijn carrière als verslaggever van de anti-apartheidsstrijd. Later besloot hij om de politieke fotojournalistiek achter zich te laten en zich te richten op het dagelijks leven in de Zuid-Afrikaanse townships, ook specialiseerde hij zich in landschapfotografie. Let's Talk toont een selectie van landschappen die zijn beïnvloed door klimaatverandering en (politieke) macht.

Ravage en schoonheid komen samen in Let's Talk, een fotoserie van uitzonderlijke esthetische kwaliteit waarin landschappen getoond worden in relatie tot ecologie, eigendom en macht. Vanuit een spiritueel perspectief zoekt Mofokeng naar persoonlijke reflectie en politieke observatie, een thematiek van verdeling van collectieve herinnering en publiek bezit. In zijn werk gebruikt hij een nieuw esthetisch vocabulaire. Toch is het eerder betovering dan cynisme die zich meester maakt van de beschouwer en wordt Mofokeng's realiteit voelbaar gemaakt in haast mythische beelden.

Apartheid

Santu Mofokeng is geboren en opgegroeid in Soweto (Johannesburg) en kent de gevolgen van de apartheid, waarover hij zelf schreef: "Apartheid was een dak. En onder dat dak was het leven moeilijk, veel aspecten van het leven waren verborgen en of voorgeschreven. Mensen probeerden hun leven te leven in waardigheid, maar hun vreugde was bedorven door schuld en opstandigheid." Mofokengs huidige werk is sterk beïnvloed door de apartheid. Voor zijn maatschappij-kritische werk en zijn belangrijke bijdrage aan de fotografie in Afrika ontving Santu Mofokeng in 2009 een Prins Claus Prijs van EUR 25.000,-.

De tentoonstelling Let's Talk zal geopend worden door Santu Mofokeng op 23 september om 17.30 uur in de galerie van het Prins Claus Fonds, Herengracht 603 Amsterdam. Let's Talk is gratis toegankelijk op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur en is te zien tot 26 november 2010.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.princeclausfund.org