Vrije Universiteit Amsterdam

Ontwikkeling en evaluatie van de COSMIN-checklist


* Startdatum: 23-09-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: COSMIN: Development and evaluation of a checklist to assess the methodological quality of studies on measurement properties


* Spreker: L.B. Mokkink


* Promotor: prof.dr.ir. H.C.W. de Vet prof.dr. L.M. Bouter


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Het wetenschappelijk onderzoek en de gezondheidszorg zijn gebaat bij goede meetinstrumenten. Het doel van de COSMIN-studie is om consensus te bereiken over welke meeteigenschappen belangrijk zijn voor meetinstrumenten, en hoe deze eigenschapen gedefinieerd en gemeten moeten worden. In haar promotieonderzoek richtte Wieneke Mokkink zich vooral op de door de patiënt gerapporteerde uitkomstmaten. Dit zijn bijvoorbeeld vragenlijsten naar pijn, lichamelijk functioneren en kwaliteit van leven, of andere uitkomstmaten die alleen de patiënt zelf kan beoordelen.

Mokkink ontwikkelde de COSMIN-checklist om te bepalen hoe goed studies zijn uitgevoerd die de kwaliteit van meetinstrumenten onderzoeken. Zij deed dit in een internationale Delphi-studie met 43 experts aan wie hun mening werd gevraagd inde vakgebieden psychologie, epidemiologie, statistiek en geneeskunde. In vier Delphi-rondes is overeenstemming bereikt over de terminologie en definities van meeteigenschappen zoals betrouwbaarheid, validiteit en responsiviteit, en over de manier waarop deze meeteigenschappen onderzocht moeten worden. Deze checklist is nuttig voor onderzoekers die een meetinstrument onderzoeken, voor reviewers van tijdschriften om te bepalen of alle belangrijke zaken zijn opgeschreven in een manuscript, of voor onderzoekers die een systematische review naar de kwaliteit van meetinstrumenten uitvoeren. Mokkink hoopt dat er dankzij de COSMIN-studie meer aandacht komt voor de kwaliteit van meetinstrumenten, omdat zij de basis vormen van de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en de gezondheidszorg.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam