Waterschap Aa en Maas

natuurstrook'

Eerste schop in de grond voor `groene natuurstrook'

Op donderdag 23 september aanstaande gaat het eerste uitvoeringstraject van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Velp feestelijk van start. Na een lange voorbereiding is het eindelijk zover; de schop gaat de grond in. Omwonenden, vertegenwoordigers van waterschap Aa en Maas, de gemeenten Grave, Landerd en de werkgroep IGP luiden die ochtend de aanleg van de `groene natuurstrook' langs de Hertogswetering feestelijk in.

IGP Velp
Vanuit de agrarische sector is een idee aangedragen om rond de Bronkhorstweg en de Hertogswetering in de gemeente Grave inrichtingsmaatregelen te nemen die meerdere doelstellingen kunnen dienen. Door grondverwerving en kavelruil zijn de meeste gronden op de juiste plek komen te liggen. Het eerste project dat daadwerkelijk de uitvoering in gaat is de realisatie van een ecologische verbinding (EVZ of groene natuurstrook) langs de Hertogswetering.

Dit project is één van de initiatieven die is ontstaan uit de werkgroep IGP Velp. De afgelopen jaren heeft de werkgroep zich ingezet voor leefbaarheid, landschap, cultuurhistorie, recreatie en ecologie in en rond Velp. De werkgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van ZLTO, IVN, Waterschap, gemeente Grave, stichting RAVON en Dienst Landelijk Gebied.

Natuurgebieden verbinden
Natuurgebieden liggen vaak verspreid en worden door allerlei barrières (zoals wegen) doorsneden. Een ecologische verbindingszone is een natuurstrook die de natuurgebieden weer met elkaar verbindt. Zo kunnen planten en dieren zich veilig verplaatsen en krijgen ze meer leefruimte.

Om de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen verschillende natuurgebieden mogelijk te maken, richt het waterschap de EVZ zo optimaal mogelijk in voor de doelsoorten. Voor deze EVZ zijn dat de das, de heikikker en de modderkruiper. Andere belangrijke `meeliftende' soorten zijn de poelkikker, de rugstreeppad, de bittervoorn en dagvlinders.

De steile oevers langs de Hertogswetering worden schuin afgegraven (flauwe, natuurlijke oevers), want een gevarieerde oever, van nat naar droog, zorgt voor een grote variatie aan verschillende plantensoorten. Hier komen weer allerlei zoogdieren, insecten en amfibieën op af. Daarnaast komen er amfibieënpoelen, dit zijn uitstekende broed- en overwinterplaatsen voor kikkers, padden en salamanders. Ook zullen de oevers struweelvogels aantrekken.

Speciale aandacht voor: de heikikker.
De Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Ook waterschap Aa en Maas vraagt in dit jaar extra aandacht voor het belang van beschermde en bedreigde planten- en diersoorten en hun natuurlijke omgeving. Bij de projecten die dit jaar, het jaar van de biodiversiteit, opgeleverd worden, krijgen verschillende diersoorten extra aandacht. In het project IGP Velp is de Heikikker specifiek aangewezen als `knuffelsoort'.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het IGP Velp maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas.