Gemeente Oldambt


Social sofa's kleuren Israëlplein Winschoten

Op donderdag 23 september worden op het Israëlplein in Winschoten vier mozaïek-banken (de zogenaamde Social Sofa's) geplaatst die om 15.30 uur door burgemeester Pieter Smit worden onthuld. Deze banken - gemaakt door basisschoolleerlingen en vrijwilligers - krijgen hier hun definitieve plek.

In het kader van de gemeentelijke herindeling is in april 2009 het social sofa project `Iedereen kan zijn steentje bijdragen' van start gegaan. Met als resultaat vier kleurige betonnen mozaïek-banken op het Israëlplein voor 't Rond. De banken hebben vervolgens hun definitieve plaats ingenomen in vier wijken in Winschoten en bij het paviljoen van de Blauwestad is een vijfde bank geplaatst. Gezien de vele enthousiaste signalen vanuit de bevolking is in december 2009 besloten om vier nieuwe social sofa's te maken voor het Israëlplein.

Ontwerp en Uitvoering
In opdracht van en in samenwerking met de gemeente Oldambt hebben beeldend kunstenaars Liesbeth Peeters en Ronald Raaymakers het project in Winschoten begeleidt en vormgegeven. Leerlingen van basisscholen hebben onder lestijd, vrij naar verschillende thema's, tekeningen gemaakt. Deze tekeningen zijn vertaald naar een in mozaïek te maken sofa-ontwerp. Meestal is ervoor gekozen om per bank een ontwerp te maken, waarin elementen uit meerdere kindertekeningen zijn verwerkt. De sofa's zijn vervolgens, onder begeleiding, op de werkplaats aan de Garst 7, door een groep van vrijwilligers én door de leerlingen van de basisscholen voorzien van kleurrijk glasmozaïek.