Gemeente Blaricum

Blaricum middelpunt van oefening economische
wederopbouwmissie defensie

17-09-2010

Van 23 september tot en met 25 september 2010 staat Blaricum in het teken van een oefening van IDEA (Integrated Development of Entrepreneurial Activities). IDEA is onderdeel van defensie en bestaat uit een netwerk van reserveofficieren die worden uitgezonden naar crisisgebieden voor economische wederopbouw van het midden- en kleinbedrijf. Het motto voor deze opbouwmissies is "Waar gewerkt wordt, wordt niet gevochten".

Eigen levensonderhoud
De missies zijn erop gericht om mensen te helpen/leren (wederom) in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Zo bemiddelen de mensen van IDEA onder meer bij het verstrekken van microkredieten en adviseren zij lokale ondernemers over het (opnieuw) op poten zetten van een eigen bedrijf. Dit kan variëren van het adviseren bij een naaiatelier voor (kinder)kleding, het opzetten van een timmerwerkplaats, het opstarten van bazaars, helpen met een ondernemingsplan, het geven van scholing en ga zo maar door.

Oefenscenario
Voor de hulpmissies van IDEA wordt één keer per jaar geoefend. Dit jaar vindt de oefening plaats in Blaricum, dat volgens het oefenscenario is getroffen door natuurgeweld.

De deelnemers starten op 23 september met de opbouw van een militair tentenkamp op het Oranjeweitje. De dag daarna gaan de mannen en vrouwen 's middags in groepen het dorp in om hun missie tot een goed einde te brengen: Blaricum economisch weer op de rit krijgen. Een groot deel van de Blaricumse middenstand werkt mee aan de oefening. De ondernemers vertellen `hun' verhaal aan de reservisten, die op basis daarvan plannen maken voor de economische wederopbouw.

Voorbereiding
De jaarlijkse oefening is een onmisbaar hulpmiddel om ervoor te zorgen dat de teams goed voorbereid uitgezonden kunnen worden. Recente missies zijn: Afghanistan (met name Uruzgan in het zuiden en Baghlan in het noorden van het land), Bosnië, Kongo en Burundi.

De deelnemers zijn allemaal reserveofficieren, afkomstig uit het hele land, met ruime ervaring in het bedrijfsleven. Ze zijn op tijdelijke en vrijwillige basis inzetbaar voor uitzending naar gebieden die getroffen zijn door een (natuur)ramp of conflict. Veel van hen zijn inmiddels al meerdere keren op uitzending geweest.

|