Woningcorporatie Ymere

Schoolkinderen Jordaan brengen historisch archief hofje naar Stadsarchief

20-9-2010

Leerlingen van groep 7 en 8 van de o.b.s. Theo Thijssenschool in de Amsterdamse wijk De Jordaan zijn ervan verzekerd dat zij later aan hun eigen (klein-)kinderen een tekening of gedicht uit hun jeugd kunnen laten zien.

Hun tekening of gedicht wordt namelijk volgende week toegevoegd aan het historisch archief van het Hofje De Zeven Keurvorsten, met unieke documenten die veel zeggen over het leven in het hofje tussen 1640 en 2010.

De klas draagt de veertien dozen van het historisch archief op donderdag 23 september 2010 zelf over aan de directeur van het Stadsarchief Amsterdam. Op verzoek van woningcorporatie Ymere zal hij het de komende eeuwen bewaren voor latere generaties.

Gedicht van stadsdichter meteen gearchiveerd
De Amsterdamse stadsdichter F. Starik draagt bij de officiële overdracht zijn nieuwste gedicht voor, dat hij er speciaal voor schreef. Daarmee is het historisch archief van 1640 tot 2010 compleet. De bijeenkomst wordt voor het nageslacht gefilmd met een Ipod Nano, die ook meteen in de laatste archiefdoos verdwijnt.

Schoolkinderen zijn buren van het hofje
De leerlingen die de collectie naar het stadsarchief brengen, zitten op een basisschool die praktisch grenst aan het hofje. Door de verborgen ligging tussen de huizen aan de Tuinstraat weten slechts weinigen van het bestaan.

Amsterdams hofje uit de zeventiende eeuw
Woningcorporatie Ymere beheert sinds kort het Hofje De Zeven Keurvorsten. Het hofje is gelegen aan de Tuinstraat 199-225 en werd gesticht rond 1645. De oorspronkelijke zeven huisjes waren bedoeld voor de huisvesting van armlastige, oudere rooms-katholieke dames van onbesproken gedrag. In 1724 kwamen er nog eens zeven huisjes bij, waardoor er een binnenhofje ontstond.

Bijna vier eeuwen archiefstukken
Ymere trof bij de boedel ook een uniek historisch archief aan, dat volgens Ymere het beste geconserveerd blijft bij het Stadsarchief Amsterdam. Het Stadsarchief wil het graag beheren. Daarmee is het behoud en de toegankelijkheid van het archief, met stukken die teruggaan tot het allereerste begin, voor toekomstige generaties veiliggesteld.

Directeur komt langs
Anke Huntjens, regiodirecteur van woningcorporatie Ymere, locatie Amsterdam Centrum, kwam afgelopen donderdag langs in de klas. Zij liet zien welke bijzondere eeuwenoude documenten erin zitten, en nam de klas mee naar het hofje.
Daar vroeg ze aan hen een tekening of gedicht te maken dat het hofje in 2010 als onderwerp heeft, of hun idee over het leven in het hofje in de verre toekomst.

Veertien archiefdozen
Het archief is vorig jaar geïnventariseerd en ontsloten. Het bestaat nu uit dertien dozen met uniek materiaal over het leven in het hofje door de eeuwen heen. De veertiende doos is bestemd voor materiaal van en over de overdracht van de collectie aan het Stadsarchief Amsterdam.

Historische gebeurtenis
De tekeningen en gedichten worden tijdens de overdracht in deze doos gestopt. Door de opnames met de Ipod Nano (in 2010 nog hippe, moderne technologie) wordt de historische gebeurtenis vastgelegd. Latere generaties kunnen zo zien welke kinderen de tekeningen en gedichten in de doos hebben gemaakt.