23-9: 30 Jaar na de C oup - Waar staat de Turkse democratie nu?

20/09/2010 13:44

Stichting Turkije Instituut

Donderdag 23 september, Felix Meritis te Amsterdam: mensenrechtenactivist Baskin Oran, media-expert Esra Arsan en Europarlementariër Marietje Schaake over het democratiseringsproces in Turkije.

Op 12 september 1980 greep het Turkse leger de macht. De coup maakte een eind aan een periode van maatschappelijke spanningen en geweld, maar luidde een periode van politieke repressie in die diepe sporen heeft nagelaten. Waar staat de Turkse democratie nu, 30 jaar later?

Op 12 september 2010 vond in Turkije een referendum plaats over de hervorming van de Grondwet - een erfenis van de militaire coup van 1980. Het Turkse electoraat keurde de voorgestelde wijzigingen met een overtuigende meerderheid (58%) goed. Het referendum werd echter vooral gezien als een stem voor of tegen de huidige AKP-regering. Persoonlijke aanvallen tussen premier Recep Tayyip Erdogan en de nieuwe leider van oppositiepartij CHP Kemal Kilicdaroglu domineerden de campagnes, terwijl de inhoud van het referendum onderbelicht bleef. Voorstanders van de grondwetshervorming, waaronder de EU, prijzen desalniettemin de democratische stap voorwaarts: Turkije krijgt een ombudsman en de coupplegers van 1980 genieten niet langer juridische immuniteit. Tegenstanders vrezen echter het tegenovergestelde: de AKP zou de volledige controle over het staatsapparaat hebben verworven, nu de president en de regering een belangrijke stem hebben in de samenstelling en benoeming van het Constitutioneel Hof en de Hoge Raad van Rechters en Aanklagers.

Het hedendaagse Turkije is zonder twijfel democratischer dan in 1982: over gevoelige onderwerpen als diversiteit en minderheden, de rol van het leger en de Koerdische kwestie kan vrijer dan ooit gesproken worden. Meer dan ooit eisen burgers de ruimte op voor een pluriforme samenleving. Tegelijkertijd echter nemen maatschappelijke spanningen en polarisatie toe. Beschikt de Turkse democratie over voldoende 'checks and balances' om de belangen van uiteenlopende groeperingen te waarborgen?

Met: Baskin Oran (hoogleraar Internationale betrekkingen aan de Universiteit van Ankara en in Turkije een bekende mensenrechtenactivist), Esra Arsan (media-expert, Bilgi Universiteit, Istanbul) en Marietje Schaake (Europarlementariër D66 en lid Commissie Buitenlandse Zaken).

Moderator: Lily Sprangers (Directeur Turkije Instituut).

Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam

Tijd: 20.00u

Voertaal is Engels. Gelieve u van tevoren aan te melden via aanmeldingen@turkije-instituut.nl

Turkije Instituut i.s.m. Stichting IDI (Internationaal Democratisch Initiatief)





http://www.turkije-instituut.nl