Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

20 september 2010

---

Wedstrijd Zwerfvuil verzamelen

20 september 2010
Donderdag 23 september doet wethouder Els Verdonk om 10.30 de aftrap van de campagne `Zak in 't bakkie' tegen zwerfvuil op Plein '40 - '45. De dagelijkse markt op het plein zorgt namelijk tot grote ergernis van bewoners en schoonmaakploegen voor veel zwerfvuil op het plein en in de buurt. Dit komt vooral door het overmatige gebruik van plastic tasjes en grote hoeveelheden plastic verpakkingsmateriaal.

vervuiling op straat

Marktmeesters werken samen met marktkooplui

Met de marktmeesters probeert het stadsdeel de marktkooplui na te laten denken over hoe ze beter met bijvoorbeeld die witte zakjes om kunnen gaan. Marktkooplui die met goede ideeën of met een daadkrachtige aanpak komen, worden beloond door wethouder Els Verdonk.

Basisschoolkinderen strijden tegen elkaar in een afvalwedstrijd

Ook de kinderen van de nabijgelegen basisscholen de Slootermeerschool en de St. Henricusschool kunnen beloond worden. Met een geldprijs welteverstaan. Maar daarvoor moeten ze eerst de wedstrijd die het stadsdeel heeft uitgeschreven winnen.

Vanaf donderdag 23 september tot de start van de herfstvakantie kunnen kinderen deze wedstrijd winnen door al het zwerfvuil dat ze op weg van en naar hun school tegenkomen, mee te nemen en op school weg te gooien in de klassencontainer. Die container wordt wekelijks geleegd in een speciale wedstrijdcontainer op de markt. Die wedstrijdcontainers staan opgesteld op een speciale wedstrijdkraam op de markt, zodat iedereen kan zien welke school aan kop gaat. In week 42 wordt bekend gemaakt welke school gewonnen heeft. Billy Boest

Campagnemascotte Billy Boest

Speciaal voor deze campagne is Billy Boest in het leven geroepen. Als een echte stoere cowboy trekt hij ten strijde tegen vuil en rondwaaiend afval. In plaats van een pistool heeft hij een stoffer en blik in zijn hand.

Billy Boest is de mascotte die op al het campagnemateriaal zichtbaar is, dat gemaakt is voor de kinderen. Hij moet de kinderen uitleggen dat zwerfafval leidt tot een ongezellige buurt en dat ongezellige buurten vaak ook minder veilig voelen.

En Billy Boest stimuleert de kinderen natuurlijk ook de wedstrijd te winnen. Wethouder Verdonk: "Een schone en opgeruimde buurt is niet alleen een verantwoordelijkheid van het stadsdeel. Iedereen kan meehelpen: bewoners, bedrijven, marktkooplui en marktbezoekers, schoolkinderen, hangende jongeren, iedereen!"

---