Zeevarenden gaan voor de klas

21/09/2010 10:20

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders

Zeevarenden gaan op Nederlandse basisscholen aan de groepen 7 en 8 gastlessen geven over hun werk op zee. De eerste 300 basisscholen hebben zich al aangemeld voor een gastles. De start van deze promotiecampagne 'Zeebenen in de klas' is op 23 september 2010 op basisschool Groen van Prinsterer in Capelle aan den IJssel waar burgemeester Koen de opening zal verrichten. Kapitein Erik Pannekoek, varend op het schip X-Press Monte Bianco van rederij JR Shipping uit Harlingen en zijn zoon Leendert Pannekoek, werkzaam als stuurman, zullen de eerste gastles geven.

Met 'Zeebenen in de klas' komen in het schooljaar 2010/2011 zeevarenden, kapiteins en stuurlieden en werktuigkundigen enthousiast vertellen over hun baan op zee. Hoe bestuur je een schip? Hoe is het om zo ver van huis te zijn? Is de zeevaartschool een leuke opleiding? Ga je al tijdens je opleiding varen?

Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders en Marcel van den Broek, assistant General Secretary, van Nautilus International, de vakbond voor maritieme professionals, zijn bij de start van deze campagne aanwezig. Samen ook met het Nederlandse Loodswezen, de zeevaartscholen en de Nederlandse Vereniging van Kapiteins ter Koopvaardij zijn de sociale partners verenigd in de Taskforce Arbeidsmarkt Zeevarenden. Een van de doelen is om jongeren weer te interesseren voor de zeescheepvaart. Tineke Netelenbos: "Er blijft zeer veel behoefte aan Nederlandse zeevarenden; zowel op de vloot als aan de wal. Het is een aantrekkelijk beroep." Dat voor de start zich nu al 300 scholen hebben aangemeld, illustreert volgens Netelenbos dat het beroep nog immer tot de verbeelding spreekt. "Het zou mooi zijn als kinderen het beroep van kapitein weer weten te noemen in dat rijtje van piloot, brandweerman en dokter."

De zeebenencampagne is de Nederlandse invulling van de World Maritime Day die op 23 september plaatsvindt. De International Maritime Organization heeft het jaar 2010 uitgeroepen tot Year of the Seafarer. Het gehele jaar door is er aandacht voor alle 1,5 miljoen zeevarenden in de wereld. Promotie van het zeevarende beroep is belangrijk vanwege het grote tekort aan maritiem personeel. De Nederlandse reders garanderen een stage- en baangarantie.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://wwwzeebenengezocht.nl