Rijksvoorlichtingsdienst

Commissie-Samson onderzoekt seksueel misbruik kinderen

PERSBERICHT

Commissie-Samson onderzoekt seksueel misbruik kinderen

Meer dan 100 meldingen in twee maanden - oproep slachtoffers zich te melden

DEN HAAG, 23 september 2010 - De commissie-Samson onderzoekt seksueel misbruik van minderjarigen die van overheidswege vanaf 1945 in de jeugdzorg zijn geplaatst. Vorige maand is deze onderzoekscommissie officieel geïnstalleerd door de ministers Rouvoet (Jeugd&Gezin) en Hirsch Ballin (Justitie). Het Meldpunt Seksueel Misbruik heeft tot nu toe meer dan 100 meldingen ontvangen, de meeste via het speciale telefoonnummer 070 376 5872. Deze meldingen vormen een essentieel onderdeel van het onderzoek, dat daarnaast uit verschillende deelstudies zal bestaan.

Met haar onderzoek wil de commissie antwoord krijgen op vragen naar aard, omvang en locatie van het seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen. Vooral het antwoord op de vraag naar hoe het misbruik heeft kunnen plaatsvinden is van belang om een goed beeld te schetsen en bruikbare aanbevelingen te doen. De onderzoeks-aanpak is nu gereed. Het eindrapport moet voor de zomer van 2012 afgerond zijn.

Commissie-Samson

Voorzitter van de commissie is oud-procureur generaal mevrouw mr. H.W. Samson-Geerlings. De overige commissieleden zijn:

â- mevrouw dr. P.C.M. Bakker (historische kennis van de instellingen) â- mevrouw prof. dr. mr. C.C.J.H. Bijleveld (onderzoeksmethodologie en criminologie) â- mevrouw dr. S. Dijkstra (gevolgen van seksueel misbruik en geweld) â- de heer prof. dr. mr. G.D. Minderman (governance van de publieke sector)

Aanleiding voor het instellen van de onderzoekscommissie waren de meldingen van seksueel misbruik van kinderen die in de jaren vijftig en zestig door de kinderbescherming in katholieke instellingen waren geplaatst.

Onderzoeksaanpak gereed

De commissie onderzoekt in de eerste plaats signalen en achtergronden van seksueel misbruik van minderjarigen die onder overheidsverantwoordelijkheid gedwongen zijn geplaatst in jeugdzorg (incl. pleegzorg). Daarnaast wordt onderzocht of deze signalen van misbruik bij de overheid bekend waren en zo ja, hoe de overheid hierop gereageerd heeft. Ook kijkt de commissie naar de huidige mechanismen voor signalering van seksueel misbruik.

In het onderzoek wordt dit aan de hand van drie invalshoeken benaderd:
* Context: nodig om de gegevens in de tijd te kunnen plaatsen en beoordelen
* Wettelijk kader rond gedwongen plaatsing van kinderen in de jeugdzorg en de wijze waarop het in de praktijk werkte
* Feitelijk misbruik: aard van het misbruik, het voorkomen ervan en de gevolgen voor slachtoffers en daders

Deels gaat het om een schets van het wettelijk kader en literatuuronderzoek. Verder zullen, aanvullend daarop, verschillende kwantitatieve deelstudies worden uitgevoerd. Patronen van seksueel misbruik worden door casusonderzoeken verder uitgewerkt. Daarnaast wordt archiefonderzoek gedaan en worden interviews met mensen uit de praktijk van de jeugdhulpverlening gehouden.

Voor het onderzoek naar het feitelijk misbruik en de gevolgen daarvan zijn de meldingen die de commissie ontvangt van vitaal belang. Tijdens het onderzoek is het mogelijk om personen te horen. Dat kunnen slachtoffers van seksueel misbruik zelf zijn. Daarnaast kunnen ook mensen die werkzaam zijn bij instellingen, ambtenaren en andere betrokkenen door de commissie worden verzocht om hun verhaal aan de commissie te vertellen.

Het eindrapport is naar verwachting voor de zomer van 2012 gereed. Een exacte planning van de verschillende onderdelen volgt later.

Meer dan 100 meldingen

Tot nu toe zijn er bij het Meldpunt Seksueel Misbruik meer dan 100 meldingen binnengekomen over seksueel misbruik van minderjarigen. De meeste meldingen komen binnen op het speciale telefoonnummer 070 376 5872 en zijn afkomstig van slachtoffers, ouders of andere betrokkenen.

Deels zijn het zaken die zijn verjaard, een ander deel is van recenter datum. De commissie onderzoekt het waarheidsgehalte van de zaken niet, maar neemt alle meldingen even serieus. Meldingen van misbruik die mogelijk aanleiding zijn voor vervolging en strafrechtelijk niet zijn verjaard, worden na overleg met de melder doorgegeven aan het Openbaar Ministerie.

De commissie roept iedereen op die weet heeft van seksueel misbruik van minder-jarigen die van overheidswege vanaf 1945 in jeugdinstellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst om dit per brief, telefoon of e-mail onder de aandacht van de commissie te brengen.

De bereikbaarheid van de commissie heeft een stimulans gekregen met de nieuwe website www.onderzoek-seksueel-kindermisbruik.nl. Mensen die seksueel misbruik willen melden kunnen hier terecht.

Hulpverlening

Het Meldpunt Seksueel Misbruik van de commissie-Samson is een plaats waar alleen melding kan worden gedaan van seksueel misbruik. Voor de commissie een vitale bron van informatie voor het onderzoek, maar de commissie wil slachtoffers en ook daders ook mogelijkheden voor individuele hulp bieden.

In sommige gevallen zal iemand een dergelijke stap al eerder hebben gezet. Voor degenen die na de melding bij de commissie-Samson op zoek zijn naar persoonlijke hulpverlening na seksueel misbruik verwijst het Meldpunt Seksueel Misbruik door naar de zogeheten eerste opvang van Slachtofferhulp Nederland of het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed