Gemeente Hilversum

Kick-off Maatschappelijke stagejaar

publicatiedatum: woensdag 22 september 2010

In de informatieschuur van het Goois Natuurreservaat vond onlangs de kick-off plaats voor het Maatschappelijke stagejaar 2010 - 2011 voor scholen, leerlingen en maatschappelijke organisaties uit Hilversum, Bussum en Naarden.

MaS?
Jongeren leren het beste hoe de maatschappij in elkaar zit door eraan mee te doen. Een maatschappelijke stage (MaS) houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen tijdens hun middelbare schoolperiode. Ze maken kennis met iets te doen voor een ander of de samenleving, zonder daarvoor betaald te krijgen. De MaS is dus geen beroepstage. Voor de stagebieders, veelal maatschappelijke organisaties, is dit een kans om nieuwe vrijwilligers in te zetten en hen voor toekomstig vrijwilligerswerk te interesseren.

Kick-off
De kick-off was bedoeld voor alle partijen die betrokken zijn bij de MaS: stagebegeleiders van maatschappelijke organisaties, stagecoördinatoren van middelbare scholen en leerlingen. Tijdens de bijeenkomst kon men netwerken, ideeën opdoen en ervaringen uitwisselen. In kleine discussiegroepen zijn bepaalde thema's nader uitgewerkt. Ook ontvingen de maatschappelijke organisaties die vorig schooljaar al stages hebben aangeboden van de gemeenten Hilversum, Bussum en Naarden een websitebanner. Hiermee kunnen organisaties laten zien dat maatschappelijke stagiaires welkom zijn.

Verplicht
Vanaf het schooljaar 2011 - 2012 is de maatschappelijke stage verplicht voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Veel scholen zijn vooruitlopend hierop echter al gestart met de MaS om alvast ervaring op te doen. De MaS varieert van 48 tot 72 uur en kent diverse vormen. Scholen zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de MaS. Versa Free Choice is door de gemeenten Hilversum, Bussum en Naarden aangewezen als MaS-makelaar. Dit houdt in dat zij zowel scholen als maatschappelijke organisaties ondersteunt met advies, informatie en bemiddeling.

Stageplaatsen gezocht
Nieuwe stageplaatsen zijn welkom! Is uw organisatie wellicht geïnteresseerd in een MaS, maar weet u niet waar u moet beginnen? Neemt u dan contact op met Versa Vrijwilligerscentrale in Hilversum (tel: 035 656 95 90). Tevens kunt u informatie vinden op
www.versavrijwilligerscentrale.nl

Meer informatie
Wilt u meer algemene informatie over de MaS? Kijkt u dan eens op www.maatschappelijkestage.nl