Gemeente Hilversum

Lokaal Veiligheidsarrangement Hilversum

publicatiedatum: woensdag 22 september 2010

Afspraken moeten veiligheid in en rond stations garanderen

De veiligheid op en rondom de stations Hilversum, Hilversum Sportpark en Hilversum Noord kán beter. Om die reden hebben de gemeente Hilversum, NS, Politie Gooi en Vechtstreek, Openbaar Ministerie, Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), Dienst Spoorwegpolitie, Unit Midden Zuid en Connexxion de handen ineen geslagen. Het resultaat, een Lokaal Veiligheidsarrangement (LVA), wordt op 28 september door de portefeuillehouder Openbare orde en veiligheid, burgemeester E.C. Bakker, en de betrokken partners ondertekenend.

Het veiligheidsarrangement is een verzameling inhoudelijke en procedurele afspraken die het overeengekomen veiligheidsniveau in het openbaar vervoersgebied moet garanderen. Deze afspraken hebben onder meer betrekking op politiesurveillance, handhaving door de Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA's), het schoon en netjes houden van het station en het fietsenbeleid (inclusief het beleid met betrekking tot fietswrakken, weesfietsen en verkeerd geparkeerde fietsen). Bij de spoorbomen in Hilversum worden acties ondernomen om riskant oversteken te voorkomen.

Directe aanleiding voor het opstellen van dit veiligheidsarrangement is de wens van betrokken partijen om de veiligheid en leefbaarheid in het openbare vervoersgebied (stations, stationsomgeving, treinen en bussen) te vergroten.

Doelstelling Veiligheidsarrangement
Met de gezamenlijke uitvoering van activiteiten binnen de omgeving van de drie stations van Hilversum wordt gestreefd naar het verbeteren en handhaven van de feitelijke én de beleefde veiligheid en leefbaarheid. Dat betekent het prettig vertoeven voor reizigers, veilig en prettig werken voor personeel van bus en trein en overige gebruikers van de stationsgebieden.
Zo heeft het herontwikkelde en vernieuwde stationsgebied van station Hilversum een positieve uitstraling, die de betrokken partijen graag willen behouden. Toch doen zich rondom de drie stations ook regelmatig problemen voor. Vernieling/vandalisme, baldadigheid, fietsendiefstal, graffiti en drugs- en alcoholgerelateerde overlast zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten.

Veiligheidsbeleid
Het Lokaal Veiligheidsarrangement is onderdeel van het sociale veiligheidsbeleid van de gemeente Hilversum. Met de ondertekening van het lokaal veiligheidsarrangement verplichten betrokken partijen zich om zich gezamenlijk in te spannen voor het verhogen van de sociale veiligheidsbeleving van reizigers, medewerkers van de OV-bedrijven en gebruikers van het stationsgebied. Sociale veiligheid valt onder het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente Hilversum.