Belgische Federale Overheid

Democratische Republiek Kongo

Olivier Chastel: Tekortkomingen in de rechten van de mens in de Democratische Republiek Kongo

Datum: 22 september 2010

Woensdag 22 september sprak Staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel zich in naam van Hoge Vertegenwoordiger Cathy Ashton uit over de kwestie van de bescherming van de rechten van de mens en de rechtspraak in de Democratische Republiek Kongo tijdens de actualiteitsvragen van de plenaire zitting van het Europese parlement.

Olivier Chastel drukte de ongerustheid van de EU uit over de situatie van de rechten van de mens. De EU betreurt ook de achteruitgang van de situatie van de verdedigers van de rechten van de mens. "De kwestie van seksueel geweld neemt in dit kader alarmerende dimensies aan," voegde de staatssecretaris voor Europese zaken er nog aan toe. In zijn interventie in naam van Hoge Vertegenwoordiger Cathy Ashton zei Olivier Chastel dat de rechten en de veiligheid van personen de kern vormen van de bestaansreden van de Staten en daarom de belangrijkste prioriteiten vormen in de inspanningen rond heropbouw en consolidatie van de rechtstaat in de Democratische Republiek Kongo.

Olivier Chastel herinnerde aan de Europese steun aan de speciale vertegenwoordigster van de secretaris-generaal van de VN, mevrouw Wallström, voor het geweld tegen vrouwen in de conflicten.

"De Europese Unie zal aan de zijde van de Democratische Republiek Kongo blijven in deze strijd om gerechtigheid en tegen de straffeloosheid. De Unie zal zich vooral inzetten voor de samenwerking op het vlak van justitie, politie, leger en de rechten van de mens, zonder slachtofferhulp te vergeten," besloot Olivier Chastel bij zijn interventie.