Aardwarmteboring in Den Haag succesvol

23/09/2010 10:50

Aardwarmte Den Haag

Na twee maanden boren heeft Aardwarmte Den Haag v.o.f. de gewenste diepte van ruim twee kilometer bereikt. In de afgelopen dagen is de bron waardoor het warme aardwater omhoog wordt gepompt, uitgebreid getest. Hieruit is gebleken dat er een uiterst succesvolle boring heeft plaatsgevonden.

Een succesvolle boring wordt gedefinieerd door twee randvoorwaarden: de hoeveelheid aardwater dat per uur kan worden opgepompt en de temperatuur van het opgepompte water. De bron is hierop uitvoerig getest. De resultaten tonen aan dat de bron de gewenste hoeveelheid van 150 m3 per uur kan produceren. Dit is ruim voldoende om de beoogde 4.000 woningen en 20.000 m2 bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest te verwarmen. Bovendien heeft het water een temperatuur van ruim 75 graden Celsius. De bron scoort boven verwachting en is daarom zeer succesvol te noemen.

Start boring tweede bron

Nog deze week wordt de 38 meter hoge boorinstallatie acht meter verplaatst tot boven de locatie waar de tweede bron wordt geboord. De tweede bron is nodig om het afgekoelde water weer terug de aarde in te pompen. De boring van de eerste bron nam ongeveer tien weken in beslag. Naar verwachting verloopt de tweede boring sneller, omdat de boormaatschappij nu kennis heeft en ervaring met de samenstelling van deze ondergrond. Gedurende de tweede boring wordt de eerste bron tijdelijk afgedicht. De tweede boring is naar verwachting medio oktober gereed. Hierna wordt de boorinstallatie vervoerd en het terrein opgeruimd. Als alles volgens planning verloopt, vertrekt de boormaatschappij eind oktober van de locatie.

Aardwarmte Den Haag

Gemeente Den Haag, energiebedrijven Eneco en E.ON Benelux en woningcorporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen hebben de krachten gebundeld en Aardwarmte Den Haag v.o.f. opgericht om een uniek en duurzaam aardwarmteproject te realiseren. Aardwarmte Den Haag boort naar aardwarmte op ruim 2.000 meter diepte. Hiermee worden straks ruim 4.000 nieuwe en bestaande woningen en 20.000 m2 bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest verwarmd. Den Haag is de eerste stad in Nederland waarbij aardwarmte op zo'n grote schaal wordt toegepast. Op jaarbasis scheelt dat 5.000 ton CO2- uitstoot. Dat is 70 procent minder dan bij traditionele verwarming. Gemeente Den Haag wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Aardwarmte Den Haag draagt met dit project hier stevig aan bij.





http://www.aardwarmtedenhaag.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,