Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Knollendammers positief over plannen dijk

Publicatiedatum : 23 september 2010

De plannen om de boezemkade, en dus ook hun Dorpsstraat, tussen Wormer en Oost-Knollendam te versterken zijn gisteravond door de bevolking kritisch en positief ontvangen. Het schrikbeeld was dat de smalle dijk en Dorpsstraat tot zo'n veertig centimeter moesten worden verhoogd om aan de wettelijke eisen te voldoen. Door slim en creatief te rekenen kon het hoogheemraadschap gisteravond in een volle zaal Knollendammers melden dat de verhoging in het dorp niet meer dan een acceptabele 10 á 15 centimeter hoeft te zijn. En dat lang niet overal in het dorp.

Het is een kip en ei-verhaal. De grote verhoging zou nodig zijn om de kade voor dertig jaar veilig te maken, maar de enorme bult extra grond in het weke veengebied zou ook extra snel zakken. Een lichte verhoging in combinatie met het vernieuwen van het wegdek klinkt minder snel in en blijkt voor ongeveer 10 of 15 jaar veilig genoeg.

Tegenwicht

Ook buiten het dorp hebben we creatieve oplossingen gevonden om de dijk te stabiliseren. Wat extra bermen, het dempen van een sloot en plaatselijk het verhogen van het slootpeil lijkt voldoende te zijn om de zichtbaar wegzakkende dijk aan de binnenkant voldoende tegenwicht te geven.

Lastig is nog wel dat er plannen zijn om de Zaan aan de buitenkant van de dijk te verdiepen. Een diepere vaargeul kan consequenties hebben voor de dijk. Vandaar dat de maatregelen aan de buitenkant van de dijk nog niet nader zijn uitgewerkt.

Komende maanden wordt het plan om de boezemkade te versterken verder uitgewerkt. Als dat voorspoedig verloopt kan het werk in het najaar van 2011 starten.