Haven Amsterdam

Ontwerplegger hoogheemraadschap van Rijnland ter inzage

23 september 2010

Ingezonden bericht. Het hoogheemraadschap van Rijnland biedt met de legger regionale waterkeringen. Dit is een (papieren en digitale) kaart waarop de zones zijn aangegeven waar beperkingen gelden voor activiteiten die de stabiliteit en/of waterdichtheid van de dijk, het duin of de kade kunnen verstoren. In dit 'kaartenboek' staat dus aangeduid waar de regels van de keur precies gelden.

Het belang van het beheer van water

Rijnland zorgt ervoor dat de waterkeringen (dijken, duinen kaden) in goede staat zijn, zodat we veilig kunnen leven. Omdat duinen, dijken en kaden voor Nederland heel belangrijk zijn, stelt het hoogheemraadschap eisen aan het gebruik ervan en aan de ruimte er omheen. Wat er wel en niet mag, staat in de keur. Welke gebieden beschermd worden door de keur worden aangewezen in de legger.

Wat is een legger?

De legger is een kaartenboek waarin zones zijn aangegeven waar beperkingen gelden voor activiteiten die de stabiliteit en/of waterdichtheid van de dijk, het duin of de kade kunnen verstoren. Met andere woorden: in de legger staat aangeduid waar de regels van de keur precies gelden. In de legger zijn de volgende gegevens vastgelegd:
* ligging;

* vorm en afmetingen;

* welke persoon of instantie verantwoordelijk is voor het onderhoud (de onderhoudsplichtige);

* wat voor onderhoud de onderhoudsplichtige moet uitvoeren (onderhoudsverplichtingen).

De legger regionale waterkeringen is voor iedereen die woont, werkt of recreëert op of in de buurt van een waterkering een belangrijk instrument. Rijnland gebruikt de legger bijvoorbeeld voor de controle op de onderhoudsplicht. Die controle heet in de waterschapswereld de schouw.

Wie word geïnformeerd

De conceptlegger ligt van 16 september tot en met 28 oktober 2010 ter inzage op het kantoor van het hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1 te Leiden en de gemeentehuizen van alle binnen Rijnland gelegen gemeenten.

De diverse contactpersonen bij gemeenten en belanggroeperingen worden per brief benaderd. De burgers worden benaderd via advertenties in de krant en de Rijnlandse internetsite. Daarnaast wordt de 'Banner' ingezet om een zo breed mogelijke spreiding te krijgen.

Papier en digitaal

U kunt de ontwerplegger digitaal inzien. (Deze pagina opent in een nieuw venster en heeft enige tijd nodig om te laden.)

Meer informatie?

Meer informatie vindt u op www.rijnland.net.

Als er nog vragen zijn kunt u contact opnemen met Meinke Schouten (projectleider legger), tel. (071) 306 3368.