Senternovem

07-09-2010 |

Vezelhennep beleeft revival

Hennep wordt snel geassocieerd met de wietplant.

Maar ofschoon familie, bevat vezelhennep geen geestverruimende THC. De vezel en het kernhout van deze snelgroeiende plant vinden echter steeds meer toepassingen, bijvoorbeeld als plasticvervanger of in de isolatie- en papierindustrie. Hennep-specialist Albert Dun investeerde 3,5 miljoen in een nieuwe type hennepverwerker. De MIA\Vamil betekende een essentiële ondersteuning.

Het is een indrukwekkende installatie, de nieuwe hennepverwerker van Dun Agro in het Groningse Oude Pekela. Bedacht en ontwikkeld door directeur Albert Dun zelf, en gebouwd door een Belgische machinefabrikant. Op maximale capaciteit goed voor de verwerking van 2000 hectare vezelhennep, dat in hoog tempo ontrafeld wordt in vezels, kernhout en nog zo'n 10 procent stof.
Elk van de bestanddelen heeft zijn bestemming. Zo dient het hout en het tot pellets geperste stof als strooisel in paarden- en kippenstallen. Het Groningse hennephout vindt daarnaast zijn weg naar Amerika. `Daar verwerken ze het in beton, wat het lichter en beter isolerend maakt', vertelt Dun. De hennepvezels worden vooral gebruikt in isolatiematerialen. Ook zitten de hennepvezels in de binnenbekleding van auto's, als vervanger van synthetische materialen. Juist in dergelijke hoogwaardige toepassingen ziet Dun een mooie toekomst voor de natuurvezel. `Nu de olie duurder wordt, stijgt de vraag naar biologische vervangers van plastics.' Ook de vervanging van steenwol in de glastuinbouw noemt Dun een interessante optie. `Dan boek je eveneens flinke milieuwinst. Natuurvezels zijn C02-neutraal en na gebruik kun je het altijd nog als brandstof gebruiken.'

Energiegebruik gehalveerd
De nieuwe verwerkingsmethode van Dun Agro begint al op het veld. `Traditioneel wordt het gemaaide hennep in balen geperst. Wij hakselen de hennep reeds op het veld in stukjes van zo'n 8 cm. Dat wordt gekuild bij de boeren, en gaat vervolgens onze verwerker in. Daardoor halen we een drievoudige capaciteit, tegen de helft van het energiegebruik. Grote voordeel is ook dat de kwaliteit van de vezel en het hout perfect te sturen is. Dun deed voor de investering een succesvol beroep op de MIA\Vamil.
Wijzigingsdatum |

21-09-2010