Openbaar Ministerie

OM eist tien maanden gevangenisstraf wegens valsheid in geschrifte en witwassen van ruim 122.000 euro

23 september 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag tegen een 43-jarige man uit Sassenheim tien maanden gevangenisstraf geëist.

Hij wordt ervan verdacht zich in de periode van 2006 tot en met 2009 schuldig te hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte, het witwassen van geld en het niet doen van aangifte in de periode 2004 tot en met 2008.

Volgens de officier van justitie verhuurde de man kamers en etages aan derden. Hij zou uit hun naam huurtoeslag hebben aangevraagd en dit op zijn eigen rekeningen hebben laten storten. Het OM verdenkt hem ervan dat hij op deze manier ten onrechte ruim 122.000 euro zou hebben ontvangen van de Belastingdienst. Vervolgens zou hij deze inkomsten niet hebben opgegeven bij de Belastingdienst en hebben witgewassen.

Als verhuurder van diverse panden in Leiden was de man in het bezit van kopieën van identiteitsbewijzen van zijn huurders. Volgens het OM vroeg hij met behulp van het burgerservicenummer dat op dit document staat DigiD codes op, die hij vervolgens zou hebben gebruikt bij het aanvragen van huurtoeslag. Bij het invullen van deze huurtoeslag formulieren zou hij regelmatig verkeerde ingangsdata of hogere huurbedragen hebben ingevuld. Ook zouden de personen op wiens naam de huurtoeslag werd aangevraagd niet op de hoogte zijn van deze handelingen. Zij werden later vaak geconfronteerd met terugvorderingen van de Belastingdienst van ten onrechte ontvangen toeslagen. Deze gelden waren op een van de rekeningen van de verdachte gestort. Ook is in de woning van de man 22.500 euro aan contant geld in beslag genomen. Het OM heeft de rechter gevraagd dit geld verbeurd te verklaren.

De man ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan deze strafbare feiten.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.