Gemeente Midden-Delfland

Op Hodenpijl restaureert unieke Levende Buitenplaats

Stichting Op Hodenpijl en gemeente Midden-Delfland hebben een overeenkomst afgesloten voor de herstel en realisatie van een Levende Buitenplaats. Hiermee wordt de monumentale buitenplaats in oude luister hersteld aan de hand van oude kaarten, geschriften en fotoâs. Op de Levende Buitenplaats kunnen de bezoekers straks kennis maken met het oorspronkelijke boerenleven. Voor recreanten die willen weten wat Midden-Delfland hen te bieden heeft, komt er een informatiepunt.

Initiatiefnemers en eigenaren van Op Hodenpijl en de Levende Buitenplaats zijn Tilly en Dirk Post. De stichting Op Hodenpijl is in het leven geroepen om te zorgen voor het herstel van de monumentale en historische buitenplaats uit het jaar 1634. Met het terugbrengen van de moestuin met vergeten groenten, de hooiberg (met een informatiepunt), de stamboomgaard en de dieren rondom het erf, zoals varkens, geiten en kippen, wordt de levende buitenplaats Op Hodenpijl voor bezoekers een unieke kennismaking met de cultuur en de historie van Midden-Delfland.

Toegangspoort naar Midden-Delfland
De gemeente Midden-Delfland zet zich in voor de aanleg van een parkeervoorziening in de strook tussen de A4 en de golfbaan. Met een entree vanaf de Kruithuisweg wordt deze voorziening een overstappunt, waar recreanten hun auto kunnen parkeren en vervolgens op de fiets of te voet Midden-Delfland kunnen intrekken. Wethouder Christiaan van der Kamp: "ik ben trots op dit initiatief, waarbij cultureel erfgoed wordt gecombineerd met toeristische informatie over het gebied. Dit is een voorbeeld waar goede samenwerking tussen ondernemers, gebiedsorganisaties en overheid leidt tot extra kwaliteit in Midden-Delfland."

Stichting Op Hodenpijl voert de renovatie uit in nauwe samenwerking met het bestuur van de Midden-Delfland Vereniging en de Monumentencommissie.

Â