Veilig Verkeer Nederland

Speekseltest in Nederland vanaf 2012

donderdag, 23 september 2010

De politie moet vanaf 2012 met een speekseltest kunnen nagaan of iemand onder invloed van drugs achter het stuur zit. Minister Hirsch Ballin (Justitie) en minister Eurlings (VenW) presenteren vandaag een wetsvoorstel hiertoe, schrijft het AD. Zij hopen dat de wet in 2012 kan ingaan, waardoor het aantal verkeersslachtoffers daarna flink kan worden teruggedrongen.

Schattingen over slachtoffers lopen uiteen van tientallen tot tweehonderd verkeersdoden per jaar en een veelvoud daarvan aan ziekenhuisgewonden. Doordat de politie nu slechts sporadisch op druggebruik controleert, is de registratie van drugsgerelateerde ongevallen erg beperkt. Bovendien wordt er niet naar drugs gezocht als blijkt dat een slachtoffer te veel alcohol heeft gedronken.

Voorselectie

Uit de speekseltest blijkt binnen een paar minuten of iemand cannabis, heroïne of cocaïne heeft gebruikt. De partydrug ghb wordt niet herkend. De speekseltest is bedoeld als voorselectiemiddel. Het geeft alleen aan of er drugs zijn gebruikt, niet hoeveel. Iemand die volgens de test drugs heeft gebruikt, moet bloed afstaan. De rechter bepaalt aan de hand van het bloedonderzoek wat voor straf iemand krijgt.

Met de nieuwe wet van Hirsch Ballin en Eulings wordt rijden onder invloed van drugs apart strafbaar. Nu is het alleen verboden als het de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Net als voor alcohol geldt straks een limiet voor het drugsgehalte in het bloed. Deze is er nu nog niet. Veilig Verkeer Nederland is voorstander van een zero tolerance-beleid op dit gebied: iedere vorm van drugsgebruik tijdens het rijden moet verboden worden.