VU medisch centrum

Opvallend: fellowship voor universitair docent Micha Wilhelmus en subsidie voor Spinoza Centrum voor Neuro Imaging

23 september 2010

De Hersenstichting heeft aan Micha Wilhelmus , universitair docent bij de afdeling anatomie en neurowetenschappen, een fellowship toegekend om zijn onderzoek naar de oorzaak van Alzheimer voort te zetten. Hij toonde eerder aan dat de aanwezigheid van transglutaminases samenhangt met het verloop van het ziekteproces. Wilhelmus wil nu achterhalen welke rol deze enzymen spelen bij het ontstaan van de ziekte, en onderzoeken of ze als nieuw therapeutisch aangrijpingspunt kunnen dienen. Voor dit vervolgonderzoek stelt de Hersenstichting een nieuwe subsidie van 150.000 euro beschikbaar.

Aan het Spinoza Centrum voor Neuro Imaging , waarin VUmc participeert, is in het kader van het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO) een subsidie verleend van bijna acht miljoen euro. Door deze subsidie kan het instituut zeer geavanceerde apparatuur aanschaffen voor multidisciplinair neurowetenschappelijk onderzoek. Onder andere het hersenonderzoek van Dick Veltman, hoogleraar neuro-imaging van psychiatrische ziekten, krijgt hiermee een grote impuls.

Het Spinoza Centrum is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waarin naast VUmc ook het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW), de Universiteit van Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum en de VU vertegenwoordigd zijn.
bron: Tracer