Tweede Kamer der Staten Generaal

Algemene commissie voor Wonen, Wijken en Integratie biedt eindrapport effecten inburgering op participatie aan

De algemene commissie voor Wonen, Wijken en Integratie heeft op donderdag 23 september 2010 het eindrapport over het onderzoek naar de effecten van inburgering op participatie aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het doel van het onderzoek was inzicht krijgen in de mate van doeltreffendheid van de inburgering, in het bijzonder de effecten van inburgering op de participatie van inburgeraars in de Nederlandse samenleving. Daarnaast diende het onderzoek helder en inzichtelijk te maken welke verbeteringen in de inburgering kunnen worden aangebracht om het effect van inburgering op participatie te vergroten. Het onderzoek dient ter voorbereiding op het debat over de evaluatie van de Wet inburgering in het najaar van 2010.

Vanwege het specialistische en omvangrijke karakter van het onderzoek heeft de Kamer het onderzoek uitbesteed. Dit betekent dat de uitvoerder van het onderzoek verantwoordelijk is voor de uitvoering en uitkomsten van het onderzoek.

De Tweede Kamer heeft op 1 oktober 2009 besloten een eigen Toekomst- en onderzoeksagenda in te stellen. De Kamer bepaalt jaarlijks op welke terreinen zij een uitvoeringsonderzoek of een toekomstonderzoek wil uitvoeren. Voor 2010 is onder andere ingestemd met een onderzoek naar de effecten van inburgering op participatie.

Rapport:

`Inburgeren en participeren, een verslag van vier kwalitatieve casestudies naar de effecten van inburgering op participatie'

Bijlage:

Literatuurscan