Gemeente Leidschendam-Voorburg


Nieuwe aanvraag bouwplan Nieuw Mariënpark Leidschendam

23 september 2010 - De gemeente Leidschendam-Voorburg en woningcorporatie Vidomes hebben onlangs bestuurlijk overleg gehad over de lopende bouwaanvraag voor Nieuw Mariënpark. Daarbij is afgesproken dat Vidomes op korte termijn een nieuwe aanvraag voor het bouwplan indient. De oude bouwaanvraag is inmiddels ingetrokken. Het nieuwbouwplan Nieuw Mariënpark omvat seniorenappartementen en diverse servicevoorzieningen op de plaats van de oude zorgvoorziening Mariënpark in Leidschendam.

Waarom nieuwe bouwaanvraag
Aanleiding voor deze stap zijn de schriftelijke reacties van omwonenden deze zomer op het aangepaste bouwplan en het voornemen vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. De gemeenteraad heeft dit voorjaar bemiddeling voorgesteld. Dit heeft geleid tot aanpassing van het plan ten gunste van de omgeving. Volgens omwonenden zijn die aanpassingen echter zo ingrijpend, dat het plan beduidend anders is dan het plan waarvoor de aanvraag destijds is ingediend. Het volgen van de tot 1 juli 2008 geldende ruimtelijke procedure zou volgens hen niet meer mogelijk zijn; de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening trad op die datum in werking.

Nieuwe procedure
De gemeente Leidschendam-Voorburg en Vidomes trekken over de procedure dezelfde conclusie als de omwonenden: het gewijzigde plan hoort onder de huidige wetgeving de procedure te doorlopen. Intrekken en opnieuw indienen van het bouwplan is dan ook een logische stap. Hiermee worden onnodige en lange juridische procedures en jarenlange onzekerheid voor de buurt voorkomen. De nieuwe procedure biedt omwonenden opnieuw de mogelijkheid zienswijzen in te dienen over het plan.

Sloop leegstand
De aanvraag voor een sloopvergunning voor de dichtgetimmerde leegstaande bebouwing van het oude Mariënpark is in stand gebleven. Om tegemoet te komen aan de wens van omwonenden zet de gemeente vaart achter verlening van de sloopvergunning. De buurt hoeft dan niet lang meer aan te kijken tegen de leegstaande gebouwen van het zorgcomplex. De sloop vindt waarschijnlijk nog dit jaar plaats.

Informatiebijeenkomst
Omwonenden en betrokkenen bij Mariënpark hebben een brief gekregen over de ontwikkelingen. In een informatiebijeenkomst op maandagavond 11 oktober geven wethouder Heleen Mijdam van ruimtelijke ontwikkeling en Bart Tiesinga, directeur Wonen van Vidomes, nadere uitleg over de procedure en antwoord op vragen uit de buurt. De bijeenkomst vindt plaats in de hal van het gemeentehuis aan het Leidschendamse Raadhuisplein.

Begeleidingscommissie
Gemeente en Vidomes houden de buurt op de hoogte van ontwikkelingen rond het bouwplan Nieuw Mariënpark. Enkele omwonenden hebben zich aangemeld voor deelname aan de begeleidingscommissie voor de bouw van Nieuw Mariënpark. Met deze begeleidingscommissie voeren Vidomes en gemeente overleg over de uitvoering van sloop en nieuwbouw en de wijze van communiceren met de buurt. Ook wordt de begeleidingscommissie op de hoogte gehouden van de verdere procedure rond de aanvraag van de bouwvergunning.