Provincie Overijssel

Overijssel zoekt nieuwe provinciedichter

23 september 2010

Op Gedichtendag 2011 - 27 januari - benoemt de provincie een nieuwe Dichter bij Overijssel. Dan zit de termijn van Koos Geerds, Nederlands eerste provinciedichter, erop.

In opdracht van de provincie schreef hij een aantal prachtige gelegenheidsgedichten, onder andere bij het streekbezoek van Koningin Beatrix aan Salland en voor het 125-jarig jubileum van het Waterschap Regge en Dinkel. Ook het gedicht over `Reizen' op de nieuwe bussen* in West-Overijssel (concessie provincie Overijssel) is van zijn hand.

Opdrachten

De Dichter bij Overijssel wordt benoemd voor 2 jaar en schrijft in elk jaar van zijn/haar benoemingsperiode ten minste zes gedichten, in opdracht van en overleg met de provincie. Hij/zij ontvangt hiervoor jaarlijks een vergoeding van de provincie van EUR 5.000,-- incl. BTW en onkosten.

Alleen voor inwoners

Aan de wedstrijd kunnen alle inwoners van de provincie Overijssel deelnemen. De provinciedichter heeft een passie voor poëzie en voor Overijssel, is op de hoogte van gebeurtenissen in de provincie en bereid om de actualiteit te volgen. Bovendien moet de provinciedichter bij verschillende gelegenheden voordragen uit eigen werk.

Twee gedichten

Deelnemers kunnen twee gedichten insturen, die niet eerder zijn gepubliceerd en bekroond. De gedichten hebben een duidelijke relatie met de provincie Overijssel, getuigen van vakmanschap en zeggingskracht en kenmerken zich door een eigen stijl. Iedere deelnemer motiveert waarom hij/zij denkt de nieuwe Dichter bij Overijssel te moeten worden.

Jury

De gedichten worden beoordeeld een jury, die wordt gevormd door de Directie Overleg Bibliotheken Overijssel (DOBO), de Stichting Literaire Wandelingen Overijssel en de provincie. Juryvoorzitter is Dick Buursink; gedeputeerde voor Cultuur, Stedelijke Netwerken en Europa.

Inzenden

Deelnemers sturen hun inzending tussen 1 oktober en 30 november 2010 naar:
DICHTER BIJ OVERIJSSEL
Postbus 228,
7440 AE Nijverdal.
Het reglement kan men opvragen bij dit adres of inzien op http://www.overijssel.nl/Verkiezing%20Dichter%20bij%20Overijssel%202011
-2013.


* Achterop de bussen staat dit gedicht van Koos Geerds:

de deur uit voor het niemandsland
van onderweg, van hot naar her

de halte blijkt een voorportaal
de bus ontpopt zich als jouw thuis

de stoel biedt zich als reisplek aan
je dagdroom sluit als een fauteuil

de horizon kruipt in je oog
vóór jou ligt weer een nieuwe einder

straten strekken hun armen uit
ramen raken vertrouwd met jou

je stapte in als vreemdeling, maar
blikken kruisen en ogen spreken

stap rustig uit, maak je niet druk
jouw plek blijft steeds gereserveerd

je belt me en ik kom eraan
je neemt de tijd zelf in de hand

je maakt met mij de afstand klein
tussen waarheen en waarvandaan

wat wil jij met die reis van jou
een glanzend spoor wijst waar en hoe

bestemming is waarvoor je leeft
en aankomst is waarvoor je kiest