Aandacht gemeenten noodzaak voor gelijk speelveld kappers

23/09/2010 14:54

Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO)

Maandag 20 september ontving Jan Meerman, voorzitter van de Nationale Winkelraad van MKB Nederland, voorzitter Detailhandel Nederland en voorzitter van het Meldpunt Oneerlijke Concurrentie, het eerste exemplaar van het boekje "Een gelijk speelveld voor kappers in uw gemeente" uit handen van de voorzitter van de Koninklijke ANKO, Chris Boerland. Aan de hand van dit boekje roept de ANKO gemeenten in Nederland op een duidelijk beleid te ontwikkelen aangaande het vestigen van zelfstandige kappersbedrijven en dit beleid te handhaven.

De Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) heeft met financiële steun van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) een boekje uitgegeven dat gemeenten en kappers ondersteunt bij de besluitvorming rond de zelfstandige vestiging van kappers in een gemeente. Deze handreiking heeft als titel meegekregen: "Een gelijk speelveld voor kappers in uw gemeente". Een titel die aangeeft hoe belangrijk het is dat aan iedere kapper die zich zelfstandig wil vestigen, dezelfde eisen worden gesteld. Belangrijk omdat daarmee de economische en sociale gezondheid van de kappersbranche wordt bevorderd.

Chris Boerland, voorzitter van de ANKO: "Omdat het ambacht van kapper een bedrijfsmatige activiteit is en medebepalend is voor de vitaliteit van winkelgebieden, is het logisch dat kappersbedrijven vooral gevestigd zijn in panden die een bedrijfsbestemming hebben. Om het vestigingsbeleid voor kappersbedrijven in banen te leiden vinden we voorlichting, advisering en het bieden van actieve ondersteuning op zijn plaats. Zowel voor gemeenten als voor kappers. De ANKO kan en wil gemeenten bijstaan bij de realisatie van het vestigingsbeleid. We streven naar een evenwichtig voorzieningenniveau in de kappersbranche en een professionele exploitatie van de bedrijven."

Jan Meerman benadrukte het belang van handhaving:"Natuurlijk is het belangrijk dat gemeenten beleid ontwikkelen op het gebied van het vestigen van kapsalons en andere bedrijven maar als vervolgens de regelgeving niet wordt gehandhaafd, is er nog steeds geen sprake van een werkelijk gelijk speelveld". Ook gaf hij aan dat ondernemers zelf een actieve rol dienen te spelen in het signaleren van ontwikkelingen op het gebied van bestemmingsplannen. Meerman: "Een actieve houding van de lokale ondernemers is onmisbaar om resultaat te kunnen boeken."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.anko.nl/vestigingsbeleid