Vattenfall neemt grootste windpark ter wereld in gebruik

23/09/2010 15:00

Nuon Mediarelaties

Vattenfall heeft vandaag het grootste windpark ter wereld, Thanet Offshore Wind Farm, officieel in gebruik genomen. Het windpark, dat zich bevindt voor de zuidoost kust van Engeland, telt 100 turbines en zal genoeg elektriciteit gaan produceren om te kunnen voldoen aan de jaarlijkse behoefte van ruim 200.000 Britse huishoudens.

Voor Vattenfall, een toonaangevend Europees energiebedrijf, is windenergie een belangrijk onderdeel van de energiemix. Tussen 2009 en 2011 zal de onderneming de productie van windenergie verdubbelen door de bouw van negen windparken in zes landen, waarmee jaarlijks 800.000 huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien.

Thanet is tot dusver het grootste offshore windpark van Vattenfall en vertegenwoordigt een aanzienlijke investering in de productie van duurzame energie. De elektriciteit die wordt geproduceerd door wind in het Engelse Kanaal zal een forse uitbreiding opleveren van de groene energie in het Verenigd Koninkrijk en zal een belangrijke bijdrage leveren aan de inspanningen van Vattenfall om de uitstoot van CO2 bij de elektriciteitsproductie te verminderen.

De openingsceremonie vond plaats op zee, tegen de indrukwekkende achtergrond van de 100 windturbines. Onder de aanwezigen bevonden zich de CEO en President van Vattenfall, Oystein Loseth, en de Britse minister voor Energie en Klimaatverandering, Chris Huhne MP.

"Met Thanet Offshore Wind Farm heeft Vattenfall een belangrijke stap gezet op weg naar de verdubbeling van de productiecapaciteit voor windenergie tot 2011. Wij blijven voorop lopen op het gebied van de ontwikkeling van windenergie. De komende jaren zal windenergie een pijler zijn voor de realisatie van zowel winst als duurzaamheid voor Vattenfall," aldus Oystein Loseth, die hieraan toevoegde: "Zonder de actieve steun en de inzet van het Britse Koninkrijk op het gebied van duurzame energie was dit project niet mogelijk geweest."

Minister Huhne benadrukte dat met de 300 Megawatt (MW) van Thanet Offshore Wind Farm de geĂŻnstalleerde windenergiecapaciteit in het Verenigd Koninkrijk boven de grens van 5.000 MW uitkomt. Hij sprak lovende woorden over de indrukwekkende bouwtechnische prestatie en de inzet van Vattenfall op het gebied van windenergie in het Verenigd Koninkrijk.

Hij zei: "Ik ben verheugd dat we het punt hebben bereikt waarop 5GW van onze energie afkomstig is van onshore en offshore wind - dat is genoeg elektriciteit voor alle huizen in Schotland. Het bouwen van deze enorme constructies hier op zee is een fantastische technische prestatie en ik wil alle betrokkenen van harte feliciteren met dit geweldige resultaat".

"Wij bevinden ons in een unieke positie om wereldleider te worden binnen dit segment. Wij wonen op een eiland en ik ben ervan overtuigd dat wij maximaal gebruik moeten maken van de mogelijkheden die wind, golven en getij ons bieden. Ik weet dat er nog meer moet gebeuren om de grote investeringen in energieproductie met een lage CO2 uitstoot die wij graag zouden willen zien in het Verenigd Koninkrijk tot stand te brengen. Als overheid willen wij hieraan graag ons steentje bijdragen".

De bouw van de 300 MW Thanet Offshore Wind Farm heeft iets meer dan twee jaar geduurd en verwacht wordt dat het park ten minste 25 jaar operationeel zal zijn. Met een capaciteit van 300 MW is dit het grootste offshore windpark ter wereld. Elke turbine meet tot het hoogste punt 115 meter. Het park strekt zich uit over 35 vierkante kilometer, wat overeenkomt met 4000 voetbalvelden.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://bit.ly/bJukkh




Nuon