Visveilige pomp redt leven van miljoenen palingen

23/09/2010 15:13

Norit NV

Zenderen/Winterswijk, 23 september 2010

Norit Nijhuis lanceert oplossing voor enorme vissterfte bij gemalen

WINTERSWIJK/ZENDEREN - De installatie van een innovatieve waterpomp in Nederlandse gemalen kan jaarlijks het leven van miljoenen palingen en andere vissen redden. Hoewel de beroepsvisserij op paling van september tot december stilligt om de vissen naar zee te laten trekken, worden ze momenteel massaal in stukken gehakt in de pompen van gemalen. Het Nederlandse bedrijf Norit Nijhuis installeert volgende week een nieuwe pomp in de Mijdense Sluis bij de Loosdrechtse Plassen waar 100 procent van de paling onbeschadigd doorheen kan zwemmen.

Ook ongeschubde vissen komen via de pomp onbeschadigd door het gemaal en van de geschubde vissen 97 procent, zo blijkt uit onafhankelijke testen. Volgens het bedrijf kan deze pomp snel en zonder grote aanpassingen in alle gemalen van Nederland geïnstalleerd worden, waardoor de vissterfte enorm afneemt. Bovendien neemt de vervuiling door visresten rond gemalen af en bereiken de pompen veelal een hoger rendement dan bestaande pompen.

Deskundigen uit Nederland en andere Noordzeelanden als Noorwegen, Duitsland, Zweden, Engeland, België en Denemarken praten vandaag en morgen op het hoofdkantoor van waterbedrijf Waternet in Amsterdam over maatregelen tegen vissterfte bij gemalen. Waternet wil hiervoor in Europa een subsidie te verkrijgen. Met name de paling sterft massaal in de gemalen, terwijl het vangstverbod er juist op gericht is de vissen veilig hun paaigronden in de Sargassozee te laten bereiken. Waterschappen denken jaren nodig te hebben om een oplossing te bedenken.

Volgens Nijhuis Pompen is die oplossing er al en kan die overal gebruikt worden. De waaier van de nieuw ontwikkelde pomp is zo vormgegeven dat in het water een voor vissen gunstige stroming ontstaat, die hen helpt het gemaal veilig te passeren. ,,We kunnen deze pomp, die is ontwikkeld samen met FishFlow Innovaties, op heel veel knelpunten installeren zonder dat gemalen verbouwd hoeven worden," stelt directeur Robert Schuuring van Norit Nijhuis. "Dankzij het hogere rendement van onze visvriendelijke pomp kan de bestaande elektrische installatie worden gebruikt".

Het 106 jaar oude Nijhuis Pompen werd in 2007 overgenomen door Norit, wereldwijd marktleider op het gebied van waterzuivering. Het bedrijf is gespecialiseerd in innovatieve pompen die bijvoorbeeld west Nederland droog houden en de stad Singapore.

,,We hebben gemerkt dat waterkwaliteit en waterveiligheid bij elkaar horen," verklaart Menno Holterman, lid Raad van Bestuur Norit NV, de overname. Volgens hem zou snellere besluitvorming bij de waterschappen in Nederland het probleem van de vissterfte kunnen verhelpen. ,,Dit is een mooi voorbeeld van een situatie waarbij de techniek in de vorm van een duurzame oplossing voorhanden is, maar mensen onvoldoende gestimuleerd worden om die snel in te voeren," aldus Holterman.





http://www.norit.com